Accept af cookies fra bm.dk

Bm.dk benytter cookies til flere formål – fx til at forbedre brugernes oplevelse af hjemmesiden.

12. oktober 2016

Bragt i Jyllands-Posten

Af Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V)

Når der er færre på kontanthjælp i Høje-Taastrup, i Hvidovre, i Gladsaxe, i Hjørring, i Skive, i Vallensbæk, i Rudersdal og i Egedal frem for i andre kommuner, der ligner dem, så vidner det om, at det kan lade sig gøre at få mange borgere ud af kontanthjælpssystemet.

Jeg er derfor overbevist om, at der er meget at vinde for alle, hvis flere kommuner lærer af hinanden og sætter et ekstra fokus på en stærk beskæftigelsespolitik.

Ved at sammenligne kommuner, som på mange måder ligner hinanden i forhold til fx befolkningssammensætning, erhvervsliv og økonomi, kan vi se, at der er stor forskel på, hvor mange borgere der er på kontanthjælp. I nogle kommuner har de op til 50 pct. flere kontanthjælpsmodtagere end i sammenlignelige kommuner.

30.000 flere på fem år
Der burde ikke - ud fra rammerne - være den store forskel, men det er der. Det kan være, fordi nogle kommuner bare er bedre til at få kontanthjælpsmodtagere hurtigere i arbejde end andre.

Men det kan også være, fordi nogle kommuner i større omfang hurtigt får afklaret borgere, der ikke hører hjemme i kontanthjælpssystemet.

Der er i dag omkring 158.500 personer i kontanthjælpssystemet.

Det er næsten 30.000 flere end for fem år siden. En stigning på 23 pct. i en tid med stigende beskæftigelse kræver handling.

Og regeringen har handlet.

En mærkbar forskel
Vi har indført et kontanthjælpsloft og en 225-timersregel, så det kan betale sig at arbejde. Der skal være en mærkbar forskel på at forsørge sig selv i et job til en overenskomstmæssig mindsteløn frem for at modtage offentlig forsørgelse.

Det er ret og rimeligt.

Men er der job at få, spørger mange. Der er ingen tvivl om, at det for mange kontanthjælpsmodtagere er svært at tage skridtet ind på arbejdsmarkedet, især hvis man har stået udenfor i flere år. Derfor har kommunerne også en ekstraordinær forpligtigelse til at hjælpe borgere, der står til at blive omfattet af 225-timersreglen, med at komme i job. Og jobbene er der.

Et dynamisk arbejdsmarked Vi har et meget dynamisk arbejdsmarked, hvor 780.000 skiftede job alene sidste år. Vi kan se, at en stor del af beskæftigelsesfremgangen går til folk fra andre europæiske lande, som i stor stil arbejder i ufaglærte job i Danmark.

Det gælder ikke bare i de store byer, men over hele landet, og det er ikke holdbart, når vi har så mange borgere på kontanthjælp i Danmark.

Det kan lade sig gøre at få flere kontanthjælpsmodtagere i arbejde.

Beskæftigelsespolitikken virker - nu skal vi bare have spredt de mange gode erfaringer videre til endnu flere kommuner.