Accept af cookies fra bm.dk

Bm.dk benytter cookies til flere formål – fx til at forbedre brugernes oplevelse af hjemmesiden.

Unødigt bureaukrati må ikke stå i vejen for det frivillige arbejde i Danmark. Derfor foreslår regeringen, at frivilligt arbejde bliver undtaget fra krav om APV.

13. marts 2014
Foto: Scanpix // Jens Nørgaard Larsen Foto: Scanpix // Jens Nørgaard Larsen

Nonprofit organisationer og foreninger, hvor borgerne laver frivilligt arbejde, skal ikke bruge tid og kræfter på at udarbejde arbejdspladsmiljøvurderinger (APV). Det mener beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, som med et nyt forslag vil sikre, at frivilligt arbejde bliver undtaget fra krav om APV.

- Regeringen ønsker at støtte op om det frivillige arbejde, som er afgørende for et stærkt dansk foreningsliv og for den sociale sammenhængskræft i vores samfund. Jeg har dyb respekt for de mange danskere, der brænder for en sag og med deres frivillige indsats gør en stor forskel, siger Mette Frederiksen og fortsætter:

- Unødigt bureaukrati må ikke være stopklods for frivilligt arbejde i Danmark. Derfor foreslår vi, at nonprofit foreninger ikke skal bruge ressourcer på at udarbejde en arbejdspladsmiljøvurdering, hvis de frivillige kun arbejder der i få timer om ugen. Det er spild af gode kræfter. Der vil dog stadig være krav om, at det frivillige arbejde skal udføres fuldt forsvarligt.

Regeringen foreslår konkret, at frivilligt arbejde, som har karakter af en fritidsaktivitet, bliver fritaget fra krav om APV. Det betyder fx, at det frivillige arbejde skal være af kortere varighed og være af mindre forpligtende karakter som fx en frivillig svømmetræner. Samtidig er det afgørende, at arbejdet sker for en forening, som har et nonprofit eller almennyttigt formål.

Frivilligt arbejde med en længere varighed og af forpligtende karakter vil ikke være omfattet af regeringens forslag. Fx i tilfælde hvor en person arbejder i 25 timer om ugen som kantinemedarbejder i et foreningsdrevet værested.

Læs mere om APV

Regeringen vil nu gå i gang med at udarbejde et lovforslag.