Spring over hovedmenu
Foto: Beskæftigelsesministeriet

Når nyuddannede lærer af de erfarne kolleger

Sara Margarite Otmishi har som nyuddannet lært at anvende sine juridiske kompetencer i en politisk sammenhæng – godt hjulpet på vej af sine erfarne kolleger.

Sara var meget optaget af arbejdsret og hele beskæftigelsesområdet, og derfor var det naturligt for hende at søge job i Beskæftigelsesministeriet. Her var hendes første job i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, hvor hun skulle arbejde med den nye reform af sygedagpengeområdet. Det var et område, hun kendte lidt til fra et studiejob i Dansk Industris juridiske afdeling.

”Jeg kendte jo til at rådgive arbejdsgivere om sygedagpengereglerne, så det juridiske og paragrafferne kunne jeg, men hele policy-sporet – altså ministerbetjening og det at skære en sag strategisk tit – det havde jeg ikke prøvet før. Og det politiske var det svære, men også det udfordrende, når man ikke har arbejdet med det før.”

Sara følte sig godt modtaget i sit nye job, og hun fik tilknyttet en erfaren kollega, der kunne give faglig sparring og gode råd.

”Man lærer jo af de garvede, for der er nogle, der er virkelig garvede. Jeg kunne altid spørge. Det var helt naturligt for de erfarne kolleger at hjælpe mig, og det betød virkelig meget for mig”.

Nye udfordringer

Efter et år i styrelsen kom der en jobåbning i Beskæftigelsesministeriets departement, og Sara er nu ansat i den arbejds- og ansættelsesretlige afdeling. Dermed er hun kommet endnu tættere på den politiske proces. Hendes sagsområde er først og fremmest indsatsen i forhold til at sikre ordnede forhold på det danske arbejdsmarked – et område med stor politisk bevågenhed og forhandlinger. Og op til årets finanslovsforslag og de efterfølgende forhandlinger har hun travlt med at udarbejde materiale til beskæftigelsesministeren.

”Det er en helt særlig måde at arbejde på. Jeg skal forholde mig til det strategiske, og hvad de forskellige partier vil mene og sige under forhandlingerne, og hvor arbejdsmarkedets parter står i de forskellige sager. Jeg synes, det er meget spændende!”

Selv om der er dage, hvor Sara kun arbejder med materiale til samråd i Folketinget eller beskæftigelsesministerens materiale til et møde, så er der alligevel plads til, at hun får brugt sine juridiske spidskompetencer.

”Der er også dage, hvor man skal sidde og nørkle jura og paragraffer hele dagen. Og det med selv at skrive selve lovgivningen og bekendtgørelser – det er fascinerende. Det at forfatte en bekendtgørelse, selvom det bare er en lille en. Det er stort, synes jeg”.

Også i departementet rådfører Sara sig med erfarne kolleger. Og her får den unge jurist igen glæde af den viden og erfaring, som kollegerne gerne deler ud af.

”Folk her kan godt lide det, de laver, så de vil gerne lære fra sig. Jeg har jo ikke historikken, så jeg ved ikke, hvordan man er nået frem til en gammel aftale, og hvad der ligger bag. Det er ikke alt, man kan læse sig til. Folk har travlt, men alle tager sig alligevel tid til at hjælpe. Det er en god kultur i Beskæftigelsesministeriet, og den er værd at holde fast i.”