

Målrettet jurist: Jeg ved, hvad jeg er god til
Nina Redder Berthelsen har aldrig været i tvivl om sine interesser inden for det juridiske område. Hun beskriver sig selv som kræsen i sin søgning efter arbejde, fordi hun har en helt klar fornemmelse af, hvad hun vil og kan. Og det var derfor heller ikke tilfældigt, at valget faldt på en stilling i Arbejdstilsynet.
De store røde kegler med de hvide striber på vejen reflekterer solens lys så skarpt, at man må knibe øjnene sammen for at få øje på den store grå bygning på Østerbro i København, hvor Arbejdstilsynet holder til. ”Pudsigt”, udbryder Nina, da vi mødes i døren og sammen går mod de åbne kontorlandskaber ovenpå. ”Nu skal vi til at tale om arbejdsmiljø, og så er hele vejen hertil fyldt med vejarbejde”, siger hun.
Som færdiguddannet jurist for snart fem år siden, startede Nina som anklagerfuldmægtig i Syd- og Sønderjyllands Politi. Et målrettet jobvalg, som hun selv beskriver det, da hun altid har været interesseret i både strafferet og forvaltningsret. For tre år siden valgte hun så at sadle om. Valget om at flytte til Arbejdstilsynet var endnu en gang velovervejet.
- Jeg er nok lidt kræsen i forhold til, hvor jeg gerne vil arbejde, og hvad jeg gerne vil lave, fordi jeg er helt klar over, hvad der er mine interesser inden for juraen, og samtidigt ved jeg også, hvad jeg er god til. I Arbejdstilsynet kunne jeg både komme til at arbejde med det strafferetlige og det forvaltningsretlige område. Før havde jeg den tætte kontakt med politiet, nu har jeg den med de tilsynsførende.
Samme mål – forskellige fagligheder
I Ninas team i Tilsynscenter Øst er de 13 jurister, og Nina behandler klagesager sammen med fire andre jurister.
Udover klagesagerne, som fylder det meste af Ninas arbejdsdage, tager hun sig også af andre ad hoc-opgaver som sparring med de tilsynsførende, myndighedsklager og forespørgsler fra virksomheder. Nina står også for at undervise de tilsynsførende, hvis der fx er en ny praksis, de skal have kendskab til.
Generelt samarbejder Nina med mange forskellige typer af fagpersoner. Og det kan være rigtig sjovt, synes hun, men til tider også udfordrende.
- De tilsynsførende har en bred faglighed, hvor nogle fx er vant til at være på byggepladser, mens andre er psykologer, som primært laver tilsyn i offentligt regi, fx på skoler og på hospitaler. Så der er mange andre tilgange og fagligheder end den juridiske.
Jeg brænder for det psykiske arbejdsmiljø
De forskellige sager, som Nina arbejder med i sin dagligdag, kan dreje sig om alt fra fysisk til psykisk arbejdsmiljø. For hende er det vigtigt at få fulgt sagerne til dørs, og de kan bestemt også være svære at slippe afhængig af sagens karakter.
De situationer, hvor ansatte er meget udsatte eller ligefrem mister livet i forbindelse med deres arbejde, gør et stort indtryk på Nina og giver hende en klump i halsen, når hun går hjem fra arbejde. Nina er heller ikke i tvivl om, at hun først og fremmest brænder for det psykiske arbejdsmiljø.
- Det psykiske arbejdsmiljø er smadder interessant og rummer så mange forskellige aspekter. Når man i sit arbejde risikerer at blive udsat for fysisk og psykisk vold fra borgere, kunder eller beboere. Når man må løbe så stærkt, at man ikke har mulighed for at holde pauser, eller når man kommer til at lave fejl i sit arbejde, fordi man har for travlt. Det betyder meget for mig at være med til at ændre det.
Følelsen af at ændre noget til det bedre
For Nina handler det om at gøre en forskel i sin hverdag uafhængigt af, hvilken sag det handler om. Arbejdstilsynet varetager en samfundsfunktion, der skal sikre arbejdsmiljøet rundt om i Danmark.
Det fascinerer Nina, når hun samtidigt kan se sit teoretiske kontorarbejde blive realiseret i praksis i virksomhederne.
- Jeg kan godt lide, når mit arbejde er konkret, håndterbart og noget, jeg ’her og nu’ kan gøre noget ved. Det kommer blandt andet til udtryk, når de tilsynsførende formår at komme igennem med væsentlige budskaber i virksomhederne, og jeg efterfølgende hører de ansattes oplevelse af, at det har rykket noget i deres arbejdsmiljø.
Trækker på sine erfaringer fra politiet
Ninas første job hos politiet har givet hende en masse brugbar erfaring, som hun nødigt ville have undværet i sin nuværende stilling i Arbejdstilsynet, hvor ansvar er i højsædet. Det har været et tilvalg af nye udfordringer frem for et fravalg af andre.
- Når man er helt ny og kun har været her i kort tid, så kan det godt være lidt frygtindgydende at få så meget ansvar. På den anden side er det et enormt skulderklap, og det giver også en selvstændighed, som man måske hurtigere får i Arbejdstilsynet, end man gør mange andre steder.