Spring over hovedmenu

DEBATINDLÆG / 01-09-2019

Hvorfor støtter Venstre ikke kampen for værdig tilbagetrækning?

Af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)

Bragt i Jyllands-Posten

En hedebølge sidst på sommeren er altid rar, men måske Venstres Hans Andersen burde køle lidt af, før han sætter sig til tasterne. Hans indlæg i sidste weekend skorter i hvert fald ikke på ophedede anklager imod regeringen for at lade vælgerne i stikken, når det gælder vores arbejde med at indføre en ret til tidlig pension.

Nuvel, selv om det ikke just er manglende taletid i medierne, der må siges at præge Venstre for tiden, er det selvfølgelig ikke unormalt for et oppositionsparti at kritisere den siddende regering. Man skulle så tro, at partiet i samme ombæring ville præsentere os for sine egne løsninger, men dem skal man desværre lede længe efter i ordførerens indlæg. Og det er ærgerligt – ikke mindst for vælgerne.

Faktum er, at regeringen har været i arbejdstøjet fra første dag, vi overtog regeringsmagten for to måneder siden. Vi har startet drøftelserne med arbejdsmarkedets parter, som vi gerne vil inddrage for at få en så bred og langtidsholdbar løsning som muligt. For os er det vigtigere at lave et grundigt forarbejde end at haste tingene igennem, hvilket jeg også tror vælgerne er interesserede i. 

Den efterhånden velkendte Arne Juhl – som Venstre-ordføreren ihærdigt henviser til – udtaler selv til B.T., at vi jo først lige er startet, og jeg kan da også forsikre både ham og Hans Andersen om, at ministeriernes embedsmænd arbejder benhårdt på en løsning. Vi har så også sagt ærligt, at opgaven samtidig er parlamentarisk svær. 

Men her er ét jo stensikkert: Venstre ville meget hurtigt kunne bidrage til at løse den del af udfordringen. Hvis det er så vigtigt at skose regeringen for to måneder inde i regeringsperioden ikke at have fremlagt et forslag, hvorfor så ikke selv melde klart ud, om man ønsker at hjælpe danskere, der har knoklet mange år for samfundet, inden de bliver nedslidte? 

Efter at have forringet efterlønnen, har vi endnu ikke noget klart svar fra partiet udover en ny seniorpension, som netop forudsætter, at man ikke længere kan arbejde. Aftalen er fin, men langtfra nok. Vi arbejder i det lys for, at man i et velfærdssamfund som det danske skal have ret til at trække sig tilbage, mens man endnu har sit helbred i behold. Det er ganske enkelt et spørgsmål om retfærdighed. Og den opgave står vi klar til at gå konstruktivt til værks omkring. Spørgsmålet er, om Venstre vil være med?