Spring over hovedmenu

DEBATINDLÆG / 10-10-2019

Vi har opbakning til tidlig pension

Bragt i Ekstra Bladet

Af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)

Som beskæftigelsesminister har jeg efterhånden vænnet mig til kritik i forhold til vores planer om tidligere tilbagetrækning til dem, der er startet på arbejdsmarkedet i en tidlig alder og knoklet hele livet.

Det er primært de borgerlige partier, der er negative. For det er som at være borger i byen Omvendtslev, når man gang på gang skal høre Venstre og Liberal Alliance kritisere regeringen for ikke at levere hurtigt nok på noget, som de er fundamentalt uenige i. Sandheden er, at de aldrig nogensinde reelt har interesseret sig for folk, der blev nedslidte. Eller for den sags skyld for, hvordan dem med mange år på arbejdsmarkedet med hårde nedslidende job kunne forlade jobbet på en værdig måde.

I regeringen tager vi modstanden med oprejst pande, mens vi fortsætter arbejdet med det forslag, vi næste år vil fremlægge.

Mens modstanden fra dele af højrefløjen er rituel og forudsigelig, så er det alligevel rart at mærke den massive opbakning i befolkningen og fra andre dele af folketinget. Der blev jeg særligt glad over målingen for nylig i netmediet A4.nu, som slog fast, at et stort flertal af danskerne – på tværs af uddannelsesbaggrund – bakker os massivt op. Kun 16 procent svarede, at de var imod vores planer.  

Det viser i mine øjne, at vi stadig har et samfund, som bærer præg af tillid og solidaritet på trods af forskellig baggrund og lønchecks. Og et samfund, hvor vi faktisk er bevidste om, at vi har meget forskellige arbejdsliv med meget forskellige behov for tilbagetrækning. I forlængelse af undersøgelsen kom der også positive kommentarer fra DF’s beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted:

"Vi har fuld forståelse for, at der er mange, der ikke kan holde til at være på arbejdsmarkedet tiden ud. De behøver ikke være så nedslidte, at de skal over på en seniorpension, før de kan gå fra."

Også under Folketingets åbningsdebat lød der positive toner fra Nye Borgerliges Pernille Vermund, der med sin baggrund som arkitekt fortalte om, hvordan hun kunne se håndværkerkollegaer på byggepladserne blive slidt på en helt anden måde end hende selv.

Jeg er helt enig. Det handler om retfærdighed. Opgaven er én af de allervigtigste for regeringen, fordi det simpelthen ikke er et velfærdssamfund værdigt, at mennesker skal arbejde, indtil de skal bæres ud på en sygeseng. Tidligere kunne de trække sig tilbage på efterløn, men den ordning har de blå partier ødelagt for langt de fleste. Derfor indledte vi i august – som noget af det første som ny regering - arbejdet med at lave en model, der skal sikre de her mennesker en værdig tilbagetrækning.

En række fagfolk fra Beskæftigelsesministeriet og Finansministeriet er i fuld gang med at lave en model. De arbejder på højtryk, så vi kan finde den bedste og mest retfærdige løsning. Med andre ord: Vi er i arbejdstøjet. Den massive opbakning fra danskerne er en påmindelse om, hvor vigtig vores opgave er.