DEBATINDLÆG / 27-02-2020
Efterlønsordningen er døende - nu skal der liv i ret til tidlig pension
Bragt i Avisen Danmark
Af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)
Efterlønnen blev i sin tid under statsminister Anker Jørgensen blandt andet indført for at give danskere med belastende arbejde en mulighed for at kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet nogle år før folkepensionsalderen. Det blev hurtigt en populær ordning og med god grund, for ikke alle kan holde til et hårdt og langt arbejdsliv.
Men ordningens popularitet er i dag til at overse. Det er af flere omgange blevet gjort mindre attraktivt at betale ind til efterløn, og de blå partier har ofte være ivrige efter at udsulte ordningen. Faktisk er ordningen blevet så forringet, at den må betragtes som ødelagt.
Tallene taler også deres tydelige sprog. I 2006 betalte næsten 63 procent af a-kasse medlemmerne ind til efterløn. Nye tal viser, at tallet er styrtdykket til godt 16 procent, hvilket svarer til kun godt 360.600 danskere, og langt de fleste af dem er over 50 år.
Derfor mener vi i regeringen, at der er behov for at handle. Vi er meget optaget af at få lavet en ret til tidlig pension for dem, som er begyndt tidligt på arbejdsmarkedet og har haft lange og ofte også hårde arbejdsliv, så de kan trække sig tilbage, inden de er nedbrudt. Det er et behov, der vokser i takt med, at pensionsalderen øges i de kommende år.
Vi vil ikke forstyrre overenskomstforhandlingerne, men når arbejdsmarkedets parter er blevet enige om en aftale, så vil vi fremlægge vores konkrete model for tidlig pension.
Det vil selvfølgelig kræve opbakning fra flere andre partier i Folketinget, men jeg er overbevist om, at vi kan lande en aftale, der vil træde i kraft i løbet af denne regeringsperiode. Den skal for alvor holde hånden under de mange danskere, der har haft et hårdt arbejdsliv i rigtig mange år og i den grad bidraget til fællesskabet, så de kan trække sig tidligere tilbage, inden de er helt nedbrudt. Det handler om retfærdighed og om at give folk en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.