DEBATINDLÆG / 25-12-2021
Krisepolitikken virker. Nu skal vi videre
Bragt i Politiken.
Af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)
På trods af coronapandemien buldrer den danske økonomi derudad. Ikke mindst beskæftigelsen. Måned efter måned stiger antallet af personer, der er med i det arbejdende fællesskab. For nylig så vi, at antallet af beskæftigede satte rekord. September var den måned med det højeste antal registrerede beskæftigede nogensinde. Det er ikke en overdrivelse, når jeg siger, at det gør mig ufattelig glad. At være en del af fællesskabet på en arbejdsplads er godt for den enkelte og vedkommendes familie, for virksomhederne og for velfærdssamfundet.
For at gøre godt endnu bedre viser nye tal også, at færre og færre modtager kontanthjælpsydelser. Heriblandt mennesker, der har været langt fra arbejdsmarkedet. Faktisk er antallet af kontanthjælpsmodtagere det laveste siden august 2008, og antallet af langtidsledige kontanthjælpsmodtagere nærmer sig det laveste niveau i mere end 15 år.
Selv de største kritikere af regeringens politik må efterhånden erkende: Det betaler sig at investere sig ud af en krise. Det er muligt at holde hånden under beskæftigelsen og redde titusindvis af danske arbejdspladser. Og det er muligt at føre en retfærdig krisepolitik, der blandt andet sikrer, at flere på kanten af arbejdsmarkedet kommer med på vognen.
Har regeringen hele æren? Nej, det har jeg ingen illusion om. Konjunkturerne betyder selvsagt en del. Men det skyldes altså også et (ofte) bredt flertal af Folketingets partier. Det skyldes også arbejdsgivere og fagbevægelsen, der tog ansvar. Og det skyldes naturligvis også ledige, der greb muligheden, da den kom.
Det var muligt at afværge krisen i første omgang. Og det var muligt at udnytte det økonomiske opsving, vi stod og står i, til at få flere danske ledige med. Det skal vi fortsætte med. En gruppe, det er helt oplagt at se på, er stadig de seniorer, som gerne vil arbejde, men som bliver fravalgt alene på grund af alder. Et andet sted er de indvandrergrupper, som stadig er underrepræsenteret i beskæftigelsesstatistikerne.
Danmark er nu et andet sted, end da chokket med coronaen gik verden rundt. Endda på trods af en tredje bølge af corona og omikron. Det ændrer ikke på, at vi stadig skal sørge for at få alle med. Det vil aldrig ændre sig for regeringen, selv om en ny økonomisk situation kan kræve nye redskaber. Virksomhederne og den grønne omstilling skal have den arbejdskraft, de efterspørger. Og velfærdssamfundets kernetropper skal kunne levere det, som de selv, og danskerne, efterspørger.