Spring over hovedmenu

DEBATINDLÆG / 26-12-2021

Tusindvis af danskere kan nu få glæde af tidlig pension

Bragt i Avisen Danmark.

Af beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S)

Om få dage tager vi hul på et nyt år. Mange satser nok på at kunne tilbringe årets første dag på sofaen med skihop og færrest mulige pligter - i et ihærdigt forsøg på at samle kræfter til årets første arbejdsdag.

Mange kan i år gøre det med ekstra god samvittighed. For første gang i rigtig mange år skal de nemlig ikke på arbejde efter nytår. De skal derimod på tidlig pension - nok bedre kendt som Arne-pension. Og det er dem vel undt.

De er startet på arbejdsmarkedet i en meget ung alder og har slidt og slæbt i ofte hårde fysiske jobs i op imod et halvt århundrede. Derfor skal de også have mulighed for at stoppe på arbejdsmarkedet, før de er slidt helt ned. Alle fortjener en god tredje alder - også håndværkere, sosu'ere og slagteriarbejdere. Og det er noget Socialdemokratiet har kæmpet for længe.

Jeg er derfor også utrolig stolt over, at tidlig pension nu er en realitet. De første danskere kan efter nytår trække sig værdigt tilbage, og jeg glæder mig på deres vegne. Over 30.000 danskere har - siden vi åbnede for ansøgninger 1. august - undersøgt, om de kan komme på tidlig pension. Og det kan rigtig mange.

Nogle har tilkendegivet, at de vil benytte retten til at trække sig tilbage allerede efter nytår. Andre vil lægge " retten" i skuffen til en dag, hvor det passer den enkelte bedre, eller smerterne bliver større. Og der vil også være nogle, som er i syv sind og lige nu hælder mest til, at de vil give et ekstra nap med, fordi der er travlt og brug for dem på arbejdspladserne.

Det vigtigste er, at beslutningen er helt deres egen - og ikke længere forbeholdt dem, som selv har råd. Tidlig pension er en ny rettighed, som ikke kun styrker trygheden for den enkelte. Den skaber også større retfærdighed i samfundet.

Jeg er mildest talt forarget over, at borgerlige politikere i ét væk påstår, at folk, som går på tidlig pension, gør det for andre folks penge. De glemmer, at disse mennesker har arbejdet og betalt til velfærdssamfundet i op mod et halvt århundrede. Og de glemmer, at et fysisk hårdt arbejde slider på kroppen.

Man kan klare meget som ung - nogen føler også, at de kan klare alt. Men efter mere end 40 år på byggepladsen, slagteriet og plejehjemmet begynder ryggen, albuerne, skuldrene og knæene for alvor at gøre ondt - og ofte så ondt, at smertestillende piller bliver en fast del af arbejdsdagen.

Med tidlig pension sikrer vi, at dem, som har arbejdet hårdt siden de var 16-17 år, får mulighed for at stoppe i tide. Tiden på pension skal ikke være år med sygdom og smerter. Det skal være gode år, hvor man er sammen med familien, dyrker sine interesser og har en ordentligt tredje alder. Jeg vil derfor ønske alle kommende pensionister et godt nytår og en rigtig god Arnepension.