Spring over hovedmenu

DEBATINDLÆG / 01-08-2022

Arne-pensionen fylder et år - men fylder den også to?

Bragt i Berlingske

Af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)

I dag, mandag, er det præcis et år siden, at Arne og tusindvis af andre hårdtarbejdende danskere fik mulighed for at søge om ret til tidlig pension. Det har indtil videre 53.300 benyttet sig af. Langtfra alle, der får retten, vil bruge den. Men de har fået en tryghed, der ikke fandtes før. Der er derfor al mulig grund til at glæde sig over dagen i dag. Og jeg håber bestemt, at der bliver til mange flere fødselsdage.

Står det til Søren Pape Poulsen, bliver det dog den sidste og eneste, hvis de borgerlige kommer til magten ved næste valg. Godt nok er Jakob Ellemann-Jensen vendt på en tallerken og vil nu ikke længere afskaffe ordningen, der ellers skulle have finansieret de skattelettelser, Venstre vil uddele til landets rigeste. Men hvor pengene så skal findes - og hvem der er det store dyr på savannen i blå blok - står dog stadig hen i det uvisse.

Og Søren Pape mener det samme, som han hele tiden har gjort: At Arne og de andre, der har fået ret til tidlig pension, slet ikke er nedslidte nok. At tidlig pension er både uretfærdig og decideret skadelig for dansk økonomi. Jeg kunne ikke være mere uenig.

Langt de fleste med et godt helbred vil gerne fortsætte så længe som muligt på arbejdsmarkedet. Og heldigvis for det. Men for mange danskere med helt almindelige job er det en kilde til stor bekymring, hvornår og i hvilken forfatning de trækker sig tilbage. Søren Pape og andre borgerlige er derfor helt ude af trit med danskernes virkelighed, når de ikke har opfanget det.

Vi har i Danmark for mange år siden - og før nogen andre lande - klogt besluttet, at pensionsalderen skal stige i takt med, at vi lever længere. Når vi politikere har bedt danskerne om at arbejde længere, har vi til gengæld også et ansvar for, at der er en ordning for dem med de længste og ofte hårdeste arbejdsliv. Jeg vil vove at påstå, at tidlig pension faktisk holder hånden under det gamle velfærdsforlig og dansk økonomi i fremtiden.

I grunden tror jeg også godt, at Søren Pape inderst inde - især hvis han har fået læst Pensionskommissionens konklusioner - godt ved, at tidlig pension er en vigtig brik i det samlede pensionssystem. Hvis ikke burde han i det mindste mødes med nogle af de mennesker, der har fået tilkendt retten til tidlig pension, og høre deres historier. Ingen bør være i tvivl om, at tidlig pension er en nødvendig og retfærdig ordning.

Ikke mindst er tidlig pension et udtryk for respekt for de mennesker, som er startet tidligt på arbejdsmarkedet, og som har betalt deres skat gennem en menneskealder.

Det gælder så forskellige grupper som slagteriarbejdere, håndværkere, sosu'er, pædagoger, HK'ere og flere andre. Men fælles for dem alle er, at de mange år har tæret på krop og sjæl.

Alle oplever de nedslidning. Det gør de givetvis på forskellig vis - for eksempel via tunge løft, dårlige arbejdsstillinger og ensidige bevægelser - men sliddet er reelt. Hver dag gennem et langt liv, som vi gerne vil sikre en værdig afslutning på.