Spring over hovedmenu

DEBATINDLÆG / 18-09-2022

Lommepengejob skal få unge væk fra kriminalitet og bander

Bragt i Jyllands-Posten 

Af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og justitsminister Mattias Tesfaye (S)

Alt for mange børn og unge havner i bandernes kløer, hvor de lokkes med falske løfter om et liv i overhalingsbanen med masser af penge, hurtige biler og dyre ure.

Men det er en falsk fortælling, som vi skal have sat en stopper for. Regeringen har derfor fremlagt en bandepakke, der blandt andet skal stoppe fødekæden til banderne.

Børn og unge har fortjent et godt og trygt ungdomsliv, hvor man er noget værdifuldt for sig selv, sin familie og for samfundet. At blive involveret i kriminalitet som ung kan få store negative konsekvenser for den unges fremtid. Når først unge er en del af et kriminelt miljø, kan de blive presset til at deltage i kriminelle aktiviteter og udføre risikofyldte opgaver som for eksempel at sælge narkotika.

Regeringen foreslår blandt andet, at rekruttering af børn og unge til kriminalitet skal gøres ulovligt, og at kommunerne skal tilbyde lommepengejob til de 13-17-årige børn og unge, som er motiverede for at forlade en truende kriminel løbebane. Straf og forebyggelse skal gå hånd i hånd.

Kan et lille job virkelig gøre en stor forskel? Ja, det kan det. Erfaringer fra en række kommuner viser, at fritidsjob med succes har rustet unge fra udsatte boligområder til både uddannelse og et rigtigt arbejde.

En af dem er 16-årige Elias fra Randers, som er SoMe-reporter og dækker de gode historier i et udsat boligområde i Randers, hvor han selv bor. Elias oplever, at han kan være med til at gøre en forskel og ændre boligområdets dårlige ry.

Den erfaring skal bruges i kampen for at vise børn og unge en vej ud af kriminalitet.

Lommepengejob giver de unge en vigtig følelse af at indgå i et fællesskab, hvor de får ansvar, løser opgaver og lærer, hvordan tingene fungerer på en arbejdsplads. Det giver dem ikke kun et boost til bankkontoen, men så sandelig også til selvtilliden og deres selvværd og giver dem tro på, at de kan meget mere.

Sandheden om bandelivet er meget langt fra et liv i sus og dus.

Et liv som bandemedlem er en sørgelig tilværelse fyldt med frygt, kontrol og vold. En tilværelse, der ikke er nogen fremtid i. Selv et kortvarigt bandemedlemskab kan få langsigtede, negative konsekvenser.

Regeringens bandepakke skal derfor få flere unge til at vælge rigtigt og samtidig bryde fødekæden til banderne.