Spring over hovedmenu

NYHED / 24-04-2012

Lønmodtagere får ret til erstatningsferie

Nye ferieregler giver lønmodtagere, der bliver syge under ferien, ret til erstatningsferie efter de fem første sygedage.

Folketinget har i dag vedtaget et lovforslag, der giver lønmodtagere, der bliver syge under ferien, ret til erstatningsferie. En dom fra EU-Domstolen er årsag til, at ferieloven bliver ændret.

Arbejdsgiveren kan forlange lægeerklæring
For at få ret til erstatningsferie skal lønmodtageren melde sig syg til arbejdsgiveren, og lønmodtageren skal som udgangspunkt komme med en lægeerklæring for sygdommen. Lægeerklæringen skal gælde fra 1. sygedag, og lønmodtageren skal selv betale for erklæringen.

Hvis lønmodtageren bliver syg, mens han eller hun er på ferie i udlandet, skal lønmodtageren gå til læge i udlandet for at få en lægeerklæring.

Arbejdsgiveren har altid mulighed for at stille lønmodtageren bedre, end loven kræver. Derfor er det op til arbejdsgiveren, om lønmodtageren skal komme med en lægeerklæring.

Få styr på arbejdsgiverens krav inden ferien
Det kan være en fordel for lønmodtageren at undersøge hos sin arbejdsgiver, hvilke retningslinjer der gælder for at få ret til erstatningsferie, inden han eller hun tager på ferie. Så ved lønmodtageren på forhånd, hvordan han eller hun skal forholde sig, hvis sygdommen rammer under ferien.

Ret til erstatningsferie efter fem sygedage
Lønmodtageren har ikke ret til erstatningsferie for de første sygedage under ferien. En lønmodtager, der bliver syg under ferien, og som har optjent ret til 25 dages ferie, får ikke erstatningsferie før efter de fem første sygedage.

Erstatningsferien skal lønmodtageren som udgangspunkt holde senere i samme ferieår, det vil sige inden den 1. maj. Hvis det på grund af sygdom ikke kan lade sig gøre, kan erstatningsferien holdes i det næste ferieår.

De nye ferieregler træder i kraft den 1. maj 2012.