Spring over hovedmenu

NYHED / 30-06-2012

Det handler om at tænke bæredygtigt

Den 26. juni besøgte beskæftigelsesminister Mette Frederiksen Novozymes fabrik i Kalundborg. Her er opkvalificering af medarbejderne en af de centrale nøgler til international succes.

Egentlig handler det bare om at tænke bæredygtigt. Både om de produkter, man laver, og om den arbejdskraft, der producerer dem.

Det er mantraet, som bliver ved at dukke op på Mette Frederiksens besøg på Novozymes fabrik i Kalundborg. Fabrikken producerer enzymer, der forvandler halm og gylle til grøn energi. Samtidig sørger Novozymes for at gøre det på en måde, så det kan betale sig at have medarbejdere ansat i Kalundborg i stedet for i Kina.

Det er derfor, Mette Frederiksen er kommet på besøg. For at finde ud af, hvordan en fabrik i Kalundborg i krisetider har kunnet fastholde 600 medarbejdere i produktionen.

Medarbejderne vil lære nyt
- Hvis det koster 100 kroner at producere noget i Danmark, koster det en flad 20’er at lave på fabrikken i Kina, fortæller Steen Riisgaard, som er administrerende direktør for Novozymes.

Derfor har Kalundborg automatiseret produktionen kraftigt. Men trods automatik ligger en af de helt centrale grunde til, at fabrikken er en succes, stadig hos medarbejderne. De har nemlig sat sig for at blive dygtigere og dygtigere hele tiden. Arbejdspladserne skal fremtidssikres.

Anders Knudsen, som er tillidsmand for operatørerne på fabrikken, fortæller om den nye løn- og uddannelsesaftale, han og ledelsen forhandlede på plads sidste år. Den indebærer blandt andet, at lønnen nu er afhængig af, hvilke kvalifikationer man har papir på.

- Hver medarbejder har også fået sin egen uddannelsesplan, så man hele tiden er på vej mod flere kvalifikationer. Og det gamle bureaukrati med, at man skal spare tid op til uddannelse, er afskaffet, fortæller han.

- Hvis ledelsen og medarbejderen er enige om, at det er en god ide at tage en bestemt uddannelse, så er der ingen tidsbegrænsning for forløbet. Alt er muligt, siger Anders Knudsen stolt.

Det er ikke et enten-eller
Uddannelse står også højt på ministerens dagsorden. For hende hører viden og produktion sammen. Det er ikke et enten-eller. Det er netop kombinationen af kloge hoveder og dygtige hænder, der skaber bæredygtige og udfordrende arbejdspladser.

- Jeg har en kæmpe respekt for det arbejde, der foregår her, kvitterer hun og fortsætter:

- Et lille innovationsteam i Danmark udretter ingenting uden et erfarent produktionshold, som kender håndværket og processerne til fingerspidserne.

Niels Murmann, som er chef for fabrikken, runder besøget af med at pege på én af grundene til, at dygtige og vidende medarbejdere er en vital ingrediens i en hvilken som helst produktionsvirksomhed.

- I Kina skal alt skrives ned i medarbejdernes manual, hvis det skal blive til noget. I Danmark fokuserer vi på det enkelte menneske. Det er den enkeltes drømme og ambitioner, der er brændstof. At blive konkurrencedygtig er et fælles projekt, siger han.