Spring over hovedmenu

NYHED / 27-08-2012

Et helt almindeligt arbejde

Den 23. august besøgte beskæftigelsesminister Mette Frederiksen BRFkredits rengøringsteam, hvor alle medarbejderne har en udviklingshæmning. Jobbet har betydet et farvel til beskyttede værksteder og et goddag til rigtigt arbejde, kolleger og sammenhold.

- Jeg tror, at man nogle gange gør mennesker en bjørnetjeneste ved at lave alting så beskyttet og specielt, siger Mette Frederiksen til Sven Blomberg, som er administrende direktør i BRFkredit. Mette Frederiksen fortsætter:

- De fleste vil jo bare gerne have et arbejde.

Bemærkningen falder, efter ministeren har besøgt rengøringspersonalets kontor hos BRFkredit. Her sidder fem mennesker, som alle i dag har været på ganske almindeligt arbejde. Og det til trods for, at ingen af dem er helt gennemsnitlige. Alle lever de med enten en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. 

På hylderne er der karklude og gulvmopper. På bordet står kaffen og croissanterne klar. Kristine Dehnhardt sætter sig ved siden af Mette Frederiksen og begynder at fortælle. 

Man kan meget mere
- Det her er så meget bedre end et beskyttet værksted, siger Kristina Dehnhardt, som har en spastisk lammelse i den ene side af kroppen. Hun har mange gange fået at vide af pædagoger, at der var mange ting, hun slet ikke kunne klare. 

- Men nu har jeg altså været her i seks år, og jeg har bevist, at jeg kan. Og her er jeg bare Kristine. Ikke hende med lammelsen.

For selvom man har en skavank eller to, kan man nemlig godt være hamrende dygtig. Det understreger rengøringsteamet stolt, da de fortæller, at de med egne ord har ”banket konkurrenten i udliciteringen”. 

Sven Blomberg forklarer senere, at rengøringsteamet koster det samme som andre rengøringsfirmaer, men at de simpelthen gør meget bedre rent. Der er stolthed i arbejdet. Og det kan mærkes på kvaliteten. 

Sygefraværet er rekordlavt
Selvom arbejdet er fysisk og kræver, at man møder mellem fem og halv seks om morgenen, så har de fem medarbejdere, Mette Frederiksen hilser på, kun haft to sygedage de seneste otte en halv måned. 

- Men hvad med januardagene, hvor alt er mørkt og koldt, spørger Mette Frederiksen og fortsætter: 

- Kan det ikke være fristende at blive hjemme under dynen engang imellem? 

Det gennemsnitlige sygefravær i Danmark er trods alt på cirka 7 dage per medarbejder om året i den private sektor, så her ligger rengøringsteamet en del under gennemsnittet.

Nej, lyder det samstemmigt. Arbejdet betyder glæde og gode kolleger. Og så er det godt for selvforståelsen. Blandt andet fordi man oplever at få ros. 

- Forleden kom én af de ansatte på kontoret hen til mig og sagde: Du skal bare lige vide, at du er rigtig god til at gøre rent, fortæller Kristine Dehnhardt. 

- Og så vokser man altså lige en halv meter. Så gider man godt at stå op klokken halv fem om morgenen, forklarer hun.

Vi hjælper hinanden
Selvfølgelig er det nødvendigt at tage små hensyn her og der, når man har et team med lidt særlige behov.

- Men det går ret nemt, siger Sven Blomberg. Og så hjælper man hinanden.

Han fortæller om en kvindelig rengøringsmedarbejder, der ikke er så høj, som havde problemer med at tørre det øverste af dørkarmene af. Så hev hun fat i BRFkredits bestyrelsesformand, som kom forbi på gangen, og bad ham om hjælp til det øverste. Og hjælp, det fik hun. 

Mens Mette Frederiksen siger farvel til rengøringsteamet, konkluderer Kristine Dehnhardt:
- Nu har du fået bekræftet, at den her målgruppe kan du sagtens sende i arbejde. 

Mette Frederiksen nikker og tilføjer: 

- Jeg tror, de fleste finder ud af, at de kan meget mere, end de har fået at vide, når først de kommer i gang.