Spring over hovedmenu

NYHED / 29-10-2012

Psykisk sårbare har også en plads på arbejdsmarkedet

Den 23. oktober holdt beskæftigelsesminister Mette Frederiksen oplæg på forskningsprojektet INKLUSIONs workshop hos Dansk Industri. Dagens fokus var, hvordan vi inkluderer psykisk sårbare mennesker på arbejdsmarkedet.

- Bare fordi man har en funktionsnedsættelse, er det jo ikke definerende for alt, hvad man kan. Giv dem en plads. Et sted at byde ind med kompetencerne. Lad os nu stoppe med at fokusere på, at psykisk sårbare primært er sårbare, siger Mette Frederiksen indledende til deltagerne om bordet.

Og så skal det være slut med de misforståede hensyn. Støtten skal være langt mere fremadrettet end hidtil:

- Det er den politiske idé bag reformen af førtidspension og fleksjob. Vi skal ikke kun vurdere arbejdsevnen. Vi skal udvikle arbejdsevnen.

Indsatsen skal give selvværd
Og så skal indsatsen være indrettet sådan, at mennesker har mulighed for at få et bedre selvværd i stedet for at føle sig forkert og holdt udenfor.

- Jeg tror, at selvværdet kun kan styrkes i relationen til andre. Det paradoksale er, at jo mere udsat og psykisk sårbar man er, jo mere er man overladt til sig selv. Hjemme i stuen. Hvorfor er det, at man skal overlades til sig selv og en ydelse i stedet for at få lov at udvikle sig?

Uden tænder intet arbejde
Ministeren slutter af med at pointere, hvor vigtigt det er, at sagsbehandlerne i kommunerne begynder at arbejde tættere sammen på tværs af afdelinger og specialer. Det bliver også en del af den nye reform af førtidspension og fleksjob.

- Jeg mødte en mand på Vesterbro uden en eneste tand i munden. Han fortalte, hvordan jobcentret havde sendt ham til samtaler hos forskellige mulige arbejdsgivere. Men ingen ville have ham. Jamen det er da klart. Få nu det tandsæt etableret først, siger ministeren og forklarer:

- Den historie er bare ét eksempel på, at mange ting kan stå i vejen for at komme videre i livet, og at det betaler sig at arbejde på tværs. Jobcentermedarbejderen havde jo bare fået besked på kun at fokusere på arbejdet.

Ministeren runder af med at vende tilbage til reformen af førtidspension og fleksjob:

- Det er en ambitiøs reform, den her. Og det er nu, vi skal arbejde hårdt for at føre den ud i livet. For der er så mange mennesker, der har håb og drømme. Og det er dem, vi skal give plads til nu.