Spring over hovedmenu

NYHED / 17-04-2013

Lettere at arbejde på tværs af nordiske grænser

Ny aftale skal gøre det lettere for borgere og virksomheder at færdes og arbejde på tværs af landegrænserne i Norden.

Det bliver lettere for borgere og virksomheder at bevæge sig, studere og tage ophold i et andet nordisk land. Det er resultatet af en aftale, som regeringen og alle Folketingets partier har indgået.

Aftalen skal reducere antallet af grænsehindringer i Norden og gøre det muligt at bevæge sig på tværs af grænserne i Norden uden at havne i gråzoner eller blive forhindret af uklare love og regler. Eksempelvis skal det gøres lettere for studerende og færdiguddannede at tage praktik eller arbejde i et andet nordisk land, uden at de begrænses af skatteregler, socialforsikringer og praktikregler, der ikke passer sammen eller er uklare.

På Beskæftigelsesministeriets område arbejder man for, at man kan komme i virksomhedspraktik i et af de andre nordiske lande. Ligesom man arbejder frem mod en aftale om, at man også kan få rehabilitering i et andet nordisk land end det, man bor i.

En undersøgelse fra Øresundskomiteen viste for nyligt, at grænsehindringer mellem Sverige og Danmark koster landene mange millioner årligt.