Spring over hovedmenu

NYHED / 01-07-2013

Borgere og virksomheder skal tjekke registrering af udenlandsk rengøring

Borgere og virksomheder, der bestiller udenlandsk rengøring, får fra 1. juli medansvar for at sikre, at rengøringsfirmaet er anmeldt til RUT-registeret. Målet er at bekæmpe social dumping i rengøringsbranchen, og at få flere udenlandske virksomheder til at anmelde sig i RUT.

Når private borgere eller en virksomhed bestiller udenlandsk rengøring, får de pligt til at tjekke op på, om rengøringsfirmaet er anmeldt til Registeret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT). Det fremgår af en ny bekendtgørelse, der netop er trådt i kraft.

Hvervgiverpligten betyder, at private borgere og virksomheder skal orientere Arbejdstilsynet, hvis det udenlandske rengøringsfirma ikke kan dokumentere, at det er anmeldt i RUT-registeret. Hvis Arbejdstilsynet ikke bliver orienteret, kan den private borger eller virksomheden, som bestiller rengøringsopgaven, få en bøde på 10.000 kroner.

I forvejen gælder hvervgiverpligten for virksomheder og private borgere, der bestiller opgaver fra udenlandske virksomheder inden for bygge- og anlæg samt landbrug, skovbrug og gartneri. Den nye bekendtgørelse sikrer, at pligten bliver udvidet til også at omfatte rengøringsydelser. 

Hvad skal hvervgiveren gøre:

  • Bede om en kvittering for RUT-anmeldelse.
  • Hvis kvittering for RUT-anmeldelse ikke er modtaget tre dage efter arbejdet er begyndt, skal hvervgiveren underrette Arbejdstilsynet.
  • Arbejdstilsynet skal underrettes om, hvem der er hyret, hvor arbejdet skal foregå og hvornår. Underretning skal ske til Arbejdstilsynet via www.at.dk/rut, mail til at@at.dk, eller ved at ringe til Arbejdstilsynet på 70 12 12 88.

Bekendtgørelsen udmønter regeringens aftale med Enhedslisten om social dumping, der blev indgået i forbindelse med finansloven for 2013.