Spring over hovedmenu

NYHED / 27-09-2013

Privatansatte og mænd får mest ud af uddannelse

Det betaler at uddanne sig – men mest i det private og blandt mænd. Det viser en ny rapport fra SFI, der ser på sammenhængen mellem løn og uddannelsesniveau.

Jo længere uddannelse des højere løn. Det viser en ny rapport fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Det gælder både for mænd og kvinder samt offentligt og privat ansatte. Alligevel er der forskel kønnene og sektorerne i mellem.

Har man samme uddannelsesniveau, men arbejder i henholdsvis den offentlige og private sektor, er lønafkastet størst i det private. Her er forskellen størst for de mellemlange videregående uddannelser.

På samme måde tjener kvinder mindre end mænd med samme uddannelsesniveau. Det skyldes blandt andet, at flere kvinder end mænd arbejder i det offentlige, hvor lønningerne generelt er lavere. Forskellene er størst blandt mænd og kvinder med mellemlange videregående uddannelser, mens de er relativt små for erhvervsfaglige uddannelser.

Rapporten bygger på data for 2011 fra Danmarks Statistik.