Spring over hovedmenu

NYHED / 11-10-2013

Flere fritidsjob en udfordring for unges arbejdsmiljø

Unge får i højere grad skader på arbejde end andre. Hvis unges arbejdsmiljø skal forbedres, skal man fokusere på de forskelligartede problemer unge møder i forskellige brancher, fremfor alene at fokusere på, at de er unge, lyder det i en ny rapport.

Nordiske unge har mere fritidsarbejde end tidligere. Det betyder, at flere har risiko for at støde på problemer med arbejdsmiljøet. Vil man forebygge de problemer, skal man lade være med at se de unge som én samlet gruppe, lyder det i en ny rapport, der er lavet for Nordisk Ministerråd.

Målet med rapporten ”Unga arbetstageres arbetsmiljö i de nordiska länderna” er at give et overblik over arbejdssituationen for unge mellem 15 og 24 år i de nordiske lande. Den ser både på lovgivning, ansættelsesforhold samt skader og sygdom i forbindelse med arbejdet.

Derudover indeholder rapporten også forslag til, hvordan unges arbejdsmiljø kan forbedres. Her er det væsentligt, at man ser unge som forskellige og også ser på den branche eller industri, som de unge arbejder i. Som ung er risikoen for arbejdsulykker med dødelig udgang lavere end ældre kollegaers, men de unge får i højere grad skader. Her er det særligt mænd i handels-, bygge- og produktionsfag, der er udsatte, men også landbrug, skovarbejde, jagt og fiskeri er blandt de risikofyldte brancher.

Rapporten blev den 9. oktober 2013 blevet præsenteret på en konference om unges arbejdsmiljø i Stockholm.