Spring over hovedmenu

NYHED / 14-11-2013

Nordisk studie: Kvinders pension stort set upåvirket af deltid

Kvinder, der arbejder på deltid, får næsten det samme i pension, som de der arbejder fuldtid. Særligt for danske og norske kvinder er forskellene små, viser nyt studie.

Konsekvenserne af, at kvinder arbejder på deltid, er ikke så store som hidtil antaget. Det er resultatet af et nyt studie, der blev præsenteret 22. oktober 2013 på konferencen Deltid i Norden, som Nordisk Ministerråd blandt andet stod bag.

Fordi kvinder oftere arbejder på deltid end mænd, er det blevet omtalt som en kønsfælde, der rammer kvinder, når de når pensionsalderen og ikke kan få udbetalt den maksimale pension. Men studiet, der er det første til at undersøge problematikken i hele Norden, viser, at forskellen er lille.

Særligt i Danmark og Norge er forskellene små.  På udvalgte fagområder, der indgår i undersøgelsen, får kvinder, der arbejder på deltid i ti år, op imod 98-99 procent af den maksimale pension.

Finland har færrest kvinder på deltid, Norge har flest, mens Danmark ligger i midten med en andel af kvinder, der arbejder på deltid, på 29 procent. Når kvinderne arbejder på deltid, siger de oftest, at det skyldes hensynet til familien, mens mænd oftest siger, at de arbejder på deltid på grund af sygdom eller uddannelse.