Spring over hovedmenu

NYHED / 29-06-2016

Arbejdstilsynet sætter fokus på unges sommerjob

Mange unge kommer hver sommer til skade på jobbet. Arbejdstilsynet sætter derfor igen i år fokus på unges sommerjob og vil i løbet af sommeren besøge mere end 160 arbejdspladser rundt i landet.

Sommerferien er en god anledning for unge til at tjene lidt ekstra, men det kan også have sine ulemper, hvis ikke man tager sine forholdsregler. Hver sommer kommer 125 unge til skade på jobbet.

Det er baggrunden for, at Arbejdstilsynet også denne sommer vil sætte fokus på unges sommerjob. Unge under 18 år er ekstra udsatte for at komme til skade på jobbet, fordi de har lidt eller ingen erfaring med at være på en arbejdsplads. Derfor gælder der også særlige regler for unges arbejde, som både unge, deres forældre og arbejdsgivere skal være opmærksomme på.  

I løbet af sommeren vil Arbejdstilsynet tjekke unges arbejdsforhold på cirka 160 arbejdspladser, og om arbejdsgiverne lever op til deres ansvar.

Der er særlige regler for unge under 18 år
Unge under 18 år er omfattet af de samme arbejdsmiljøregler som alle andre, der arbejder for en arbejdsgiver. Derudover gælder en række særlige regler for unge under 18 år:

  • Børn under 13 år må som udgangspunkt ikke arbejde for en arbejdsgiver.
  • 13-14-årige og unge, der stadig er undervisningspligtige, må udføre lettere arbejdsopgaver som fx plukning af bær, ekspedition i kiosker og bagerbutikker, og lettere rengøring.
  • Unge, der er fyldt 15 år og ikke længere går i skole, må udføre alle former for arbejde, som ikke er farligt. Der gælder eksempelvis restriktioner på arbejde med visse tekniske hjælpemidler og kemiske stoffer, som unge under 18 år ikke må arbejde med.
  • Unge under 18 år må som udgangspunkt ikke løfte ting, der vejer mere end 12 kg.
  • Unge under 18 år skal som hovedregel være under tilsyn af en person, der er fyldt 18 år og som har den fornødne indsigt i arbejdet.
  • Unge under 18 år må ikke arbejde alene, hvis arbejdet er forbundet med en særlig risiko for vold, røveri eller lignende. Derfor må unge under 18 år fx ikke arbejde alene i bagerbutikker, kiosker, grillbarer, tankstationer o.l. fra kl. 18 til kl. 6 på hverdage samt fra kl. 14 til kl. 6 på lørdage, søn- og helligdage.