Spring over hovedmenu

PRESSEMEDDELELSE / 29-01-2018

Langt flere sælger serviceopgaver via digitale platforme

25.000 personer udbød sidste år deres arbejde igennem en digital arbejdsplatform – i 2015 var det 105. Det viser en kortlægning, som Beskæftigelsesministeriet og Erhvervsministeriet blandt andet har lavet af seks arbejdsplatforme i forbindelse med det kommende møde i regeringens Disruptionråd, der netop har arbejdsplatforme på dagsordenen.

Analysen af arbejdsplatforme ser på den type apps og hjemmesider, hvor man udbyder sin arbejdskraft fx rengøring eller havearbejde og ikke på f.eks. Airbnb eller Gomore, hvor man udlejer hhv. sin privatbolig eller privatbilen.

Kortlægningen viser også, at omkring 75 procent arbejder under otte timer om ugen, mens omkring 6 procent arbejder mere end 21 timer. Nogle af platformene, som er med i kortlægningen, eksisterede ikke i 2015.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Det her vidner om, at vi formentlig allerede nu ser noget af det, vi kommer til at se mere til på fremtidens arbejdsmarked - nemlig atypiske former for ansættelser. Det er endnu få, som arbejder på den måde ud af den samlede beskæftigelse. Uden at vide, hvor stort omfanget bliver, er det et område i vækst. Derfor er arbejdsplatforme også noget, vi skal diskutere på det kommende møde i Disruptionrådet, fx hvordan vi bedst indarbejder platformene i den danske arbejdsmarkedsmodel.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen siger:

- Det viser, hvor hurtigt deleøkonomien udvikler sig. Den giver nye valgmuligheder til danskerne. Ligesom deleøkonomien bidrager til en øget konkurrence, og giver danskerne nye muligheder for at tjene penge. Det er godt for økonomien. Samtidig udfordrer den hastige udvikling løbende den måde, vi tænker forretning, regler og regulering af erhvervslivet. Det kræver et løbende fokus på, at der er en velfungerende konkurrence og klare rammer for danskernes deltagelse i deleøkonomien.

Til efteråret træder et nyt dagpengesystem i kraft for selvstændige. Det har bred opbakning i Folketinget og giver mulighed for at kombinere flere former for ansættelser. En person, som både driver sin egen virksomhed og er ansat i en anden virksomhed som lønmodtager, kan fremover anvende begge typer af beskæftigelse til at optjene ret til dagpenge og til beregning af dagpengesats. Sådan er det ikke i dag.

Det skønnes ifølge analysen med betydelig usikkerhed, at forbrug på arbejdsplatforme årligt udgør mellem 25 og 40 millioner kroner.

Kontakt

Pressevagt

51232830