Spring over hovedmenu

PRESSEMEDDELELSE / Ligestilling / 17-09-2019

Nordisk Ministerråd vil stoppe seksuel chikane på arbejdspladser

Både mænd og kvinder skal kunne føle sig trygge, når de går på arbejde. Derfor afsætter Nordisk Ministerråd nu midler til at afdække omfanget af seksuel chikane, og hvordan man kommer problemet til livs.

Sangere, journalister, jurister, politikere og skuespillere i blandt andet Danmark, Sverige og Norge gjorde opmærksom på massive problemer med seksuel chikane på arbejdspladser i forlængelse af #MeToo-bevægelsen, der for alvor tog fart i efteråret 2017. 

Det har nu fået Nordisk Ministerråd til at iværksætte en undersøgelse af omfanget af seksuel chikane på arbejdspladser, og hvorfor så relativt få tilfælde bliver anmeldt, når de nordiske lande i udgangspunktet har en effektiv lovgivning mod seksuel chikane. I 2016 rapporterede 3,7 pct. af danskerne, at de havde været udsat for seksuel chikane på deres arbejdsplads inden for det seneste år. Samtidig har der i perioden 1988-2016 kun været knap 100 afgørelser om seksuel chikane på tværs af de civilretlige domstole.

- Det er en vigtig dagsorden, og jeg er meget optaget af at komme problemet med seksuel chikane på arbejdspladsen til livs. Derfor har Danmark i arbejdet med tilrettelæggelsen af formandsskabet for Nordisk Råd i 2020 allerede reserveret 500.000 kroner til den videre forskningsindsats, siger minister for ligestilling, Mogens Jensen. 

Det nuværende islandske formandskab for Nordisk Råd har fået lavet et forstudie, som de øvrige lande har fået præsenteret på dagens møde i Reykjavik. Det er den, som de nordiske ligestillingsministre nu vil følge op med en flerårig forskningsindsats. 

- Det er afgørende, at både mænd og kvinder kan føle sig trygge og sikre, når de går på arbejde. Det er et tab for den enkelte og samfundet som helhed, når vold og chikane forhindrer et godt og sikkert arbejdsmiljø, siger Mogens Jensen. 

Kontakt

Pressevagt

51232830