Spring over hovedmenu

PRESSEMEDDELELSE / 10-12-2020

Trepartsaftale genindfører lønkompensation i 38 kommuner underlagt ekstra corona-restriktioner

Regeringen og arbejdsmarkedsparter er enige om at genindføre lønkompensation i de 38 kommuner, der er underlagt skærpede restriktioner.

Trepartsaftalen vil dermed være med til at holde hånden under arbejdspladser og virksomheder i de ramte områder samt virksomheder og leverandører uden for disse områder, herunder virksomheder og kulturelle institutioner, som modtager mindre end 50 procent offentlige tilskud.

Modellen er skruet sammen som den lokale lønkompensationsordning fra Nordjylland og lønkompensationsordningen fra foråret. Alle virksomheder i de ramte kommuner kan altså søge. Det betyder blandt andet, at fx restauranter godt kan sende nogle tjenere hjem på lønkompensation, mens andre ansatte som kokke laver take-away, der kan være med til at holde gang i omsætningen.

Lønkompensationsordningen gælder i de 38 kommuner fra onsdag den 9. december, hvor de skærpede restriktioner trådte i kraft, og frem til restriktionerne ophører, som på nuværende tidspunkt er 3. januar. Regeringen og arbejdsmarkedsparter er desuden enige om, at såfremt restriktionerne udvides til yderligere kommuner, vil de også blive omfattet af lønkompensationsordningen.

Muligheden for lønkompensation løber henover juleferien, hvor der er flere fridage, og derfor indebærer aftalen, at virksomheder ikke vil modtage kompensation for tre dage, hvor en stor del af virksomhederne i forvejen vil være nedlukket.

Regeringen arbejder desuden på at søge opbakning i Folketinget til at lade den midlertidige ordning om arbejdsfordeling blandt medarbejderne træde i kraft allerede i midten af denne måned frem for den 1. januar.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:

- Jeg er uendelig ked af, at virksomhederne og deres ansatte i de 38 kommuner endnu en gang bliver endnu mere påvirket af corona-situationen. Lige nu må vi alle gøre alt, hvad vi kan for at få bugt med det høje smittetryk. At der er styr på smitten er en betingelse for, at vi kan få økonomien tilbage i gear igen. Jeg er glad for, at parterne igen tager ansvar for hurtigt at genindføre lønkompensation i de 38 kommuner, som er underlagt skærpede restriktioner. Ordningen har tidligere vist sig at redde titusindvis af arbejdspladser, vil derfor kunne holde hånden under virksomhederne og deres ansatte, men også give noget øget fleksibilitet for de nedlukkede erhverv, hvor, fx restauranterne med modellen vil kunne holde en del af deres virksomhed åben til at sælge takeaway og fortsat kunne modtage lønkompensation. Det er afgørende, at vi holder det i gang, vi kan, uden at gå på kompromis med sundheden.

Erhvervsminister Simon Kollerup siger:

- Desværre er smitten blusset op og lægger igen begrænsninger på vores hverdag. Vi har allerede spændt et bredt sikkerhedsnet ud under lønmodtagere og virksomheder, men nu udvider vi hjælpen endnu mere, så flere lønmodtagere kan komme hjem til jul med lønkompensation i stedet for en fyreseddel i hånden. Ved at genindføre lønkompensationsordningen i de berørte kommuner giver vi mere fleksibilitet til de hårdt ramte virksomheder, så de kan holde på de gode medarbejdere og være klar til at slå dørene op igen, så snart det kan lade sig gøre igen. Mange erhvervsdrivende har allerede kæmpet hårdt på grund af corona i år. Regeringen vil også se på behovet for at forbedre de andre kompensationsordninger som faste omkostninger og kompensation til selvstændige mv. i lyset af den delvise nedlukning i de 38 kommuner og har indbudt til politiske drøftelser senere i dag.

Adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad siger:

- Den ekstraordinære situation med udbredt coronasmitte i en række kommuner har stor betydning for ikke bare det lokale erhvervsliv, men hele Danmark, da der er tale om helt centrale kommuner i og omkring de største byer. Jeg er tilfreds med, at vi har fundet sammen og sikret lønkompensation og arbejdsfordeling. Denne aftale ændrer dog ikke ved, at der er betydelige omkostninger også for virksomhederne ved at benytte ordningerne.

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard siger:

- Jeg er rigtig glad for, at vi endnu engang sammen med regeringen og vores arbejdsgivermodparter har kunnet lande endnu en løsning på den frustrerende situation, at der nu igen må lukkes ned for brancher i dele af Danmark. Vi har genoplivet den gamle lønkompensationsordning, som vi indgik aftale om i marts måned, da Danmark lukkede ned. Jeg er meget tilfreds med modellen, som jeg er sikker på endnu engang vil være med til at forebygge afskedigelser og dermed holde hånden under store dele af arbejdsmarkedet.

Kontakt

Pressevagt

51232830