Spring over hovedmenu
""
Kommunerne får nu større mulighed for fleksibelt at tilrettelægge den aktive indsats efter den enkelte borgers behov. Nye forenklede regler for beskæftigelsesindsatsen træder i kraft 1. januar 2020.

NYHED / 20-12-2019

Øget frihed giver øget ansvar til kommunerne

Fra januar får kommunerne større frihed. Her træder nye regler for den aktive beskæftigelsesindsats i kraft, som et bredt flertal i Folketinget aftalte sidste år i forbindelse med den store regeloprydning på beskæftigelsesområdet. Kommunerne skal leve op til det ansvar, der følger med den større frihed.

Nye regler betyder, at der fremover skal være større fokus på resultater frem for processer. Kommunerne får med aftalen om en forenklet beskæftigelsesindsats større mulighed for fleksibelt at tilrettelægge den aktive indsats efter den enkelte borgers behov.  

Men der er tale om frihed under ansvar. Kommunerne skal fortsat skal yde en aktiv indsats og have kontakt til deres borgere på offentlig ydelse – men ikke på bestemte dage eller i særlige intervaller. Det er også slut med at skulle aktivering borgere, der har fået et arbejde.  

Ingen borgere overlades til sig selv på offentlig forsørgelse. Derfor kommer Beskæftigelsesministeriet til at følge op på kommunernes indsats og vil skride ind over for de kommuner, der ikke lever op til deres ansvar i den nye forenklede beskæftigelsesindsats.

Hvis kommunen ikke har gode resultater i forhold til deres vilkår, så vil de blive målt på, om de i gennemsnit giver den enkelte borger minimum et aktivt tilbud og fire samtaler fordelt på 12 måneders ledighed. Målene giver incitament til at levere en effektiv indsats, der understøtter, at borgere ikke overlades til sig selv uden indsats og kommer i arbejde. I sidste ende kan den enkelte kommune komme under administration med faste krav til samtaler og indsats. 

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger: 

- Nu skruer vi ned for reglerne og op for tilliden. Med de nye forenklinger giver vi også den enkelte sagsbehandler større frihed til at tilrettelægge et forløb, som er mere skræddersyet til den enkelte borger. Det tror jeg på, er den helt rigtige vej at gå.    

- Men hvis der er kommuner, der ikke lever op til deres ansvar i beskæftigelsesindsatsen, så falder hammeren. Fremover kommer vi med det skærpede tilsyn til at skride ind over for de kommuner, der ikke kan forvalte den frihed, de får fra det nye år. Borgere må ikke overlades til sig selv på offentlig forsørgelse.