Spring over hovedmenu

DEBATINDLÆG / 16-12-2023

Løft af lønnen løfter vores fælles velfærd

Bragt i Avisen Danmark

Af beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og formand for Socialpædagogerne, Benny Andersen

Vi bor i Danmark - verdens måske bedste velfærdssamfund. Derfor har vi med rette store forventninger til den offentlige velfærd. At vores sårbare borgere, børn, syge og ældre får en tryg og professionel pleje, omsorg og service 365 dage om året, 24 timer i døgnet. At de dygtige og dedikerede medarbejdere i vores daginstitutioner og sociale tilbud, i ældreplejen, på sygehuse og i kriminalforsorgen har et ordentligt arbejdsmiljø.

Men mangel på arbejdskraft, mange deltidsansættelser og for mange, der søger væk fra institutioner og andre centrale velfærdsområder, har været med til at skabe en ond cirkel, som udfordrer vores velfærdssamfund både nu og i fremtiden.

Og det kræver handling.

I sidste uge landede regeringen og arbejdsmarkedets parter en trepartsaftale om løn. I alt 6,8 milliarder kroner er fordelt til et ekstraordinært lønløft, som hæver lønnen for nogle af de medarbejdere, der er mangel på, og som arbejder døgnet rundt hele året for at få hverdagen til at fungere bedre i velfærden helt tæt på borgerne. Det gælder bl.a. socialpædagoger, pædagoger, social- og sundhedspersonale, sygeplejersker og fængselsbetjente, der udviser fleksibilitet og bidrager til at få vagtskemaerne til at gå op døgnet rundt alle ugens dage.

Løn betyder noget. Uanset om man som socialpædagog har været få år i faget eller har 25 og 30 års erfaring, så fortæller mange den samme historie. Hverdagen er travl - også for travl, de savner flere kolleger, mere tid til nærvær og fordybelse. Og der er bred enighed om, at bedre løn og et bedre arbejdsmiljø er en stor del af løsningen. Og socialpædagogerne er bestemt ikke alene med den holdning.

Det har været en stor og svær øvelse at nå frem til det resultat, som vi sammen præsenterede. Men resultatet gør en forskel for faggrupperne, der går på arbejde i den offentlige sektor og passer på vores sårbare borgere, børn, ældre og syge. Vi skal gøre velfærdsfagene mere attraktive, så vi løser både manglen på arbejdskraft og samtidig passer på de dedikerede medarbejdere, der hver dag gør en stor forskel. For det er både afgørende for, at kvaliteten af vores fælles velfærd forbliver høj, og at der er et godt arbejdsmiljø på offentlige arbejdspladser.

Trepartsaftalen løser ikke alle problemer på en gang, men den er et vigtigt skridt til at fremtidssikre vores velfærdssamfund. Vi er alle sammen afhængige af, at der er nok socialpædagoger omkring vores udsatte og sårbare borgere, at der er nok pædagoger omkring vores børn, at der er nok social- og sundhedsmedarbejdere, der arbejder omkring vores ældre, og at vagtskemaerne på sygehusene bliver nemmere at lægge, så syge borgere kan få god hjælp døgnet rundt.

Det er lønløftet med til at sikre.