Spring over hovedmenu

DEBATINDLÆG / 29-11-2024

Hammeren skal falde hårdt, når virksomheder gentagne gange tilsidesætter arbejdsmiljøet

Bragt i A4 Arbejdsmiljø

Af beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S)

MIN TÅLMODIGHED ER BRUGT OP. Når en lille gruppe af virksomheder gang på gang sætter andre menneskers liv og sikkerhed på spil, så skal det have mærkbare konsekvenser. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for, at det ikke sker.

Der er i dag flere eksempler på byggepladser, hvor virksomheder igen og igen overtræder arbejdsmiljøloven og fortsætter arbejdet med åbne øjne også efter påbud fra Arbejdstilsynet. 

Sidst jeg selv var med Arbejdstilsynet på tilsyn, var vi på en byggeplads, som Arbejdstilsynet havde besøgt 15 gange på mindre end halvandet år.

Social dumping er gift for det danske arbejdsmarked, og jeg er rystet over, hvad man kan slippe afsted med i dagens Danmark. Derfor vil jeg som minister sammen med et meget stort flertal på tværs af Folketinget indføre et entreprenørstop på byggepladser, så vi kan få stoppet umenneskelige vilkår, systematisk snyd og ulovligt arbejde – og forhåbentligt også kan få fældet bagmændene. Fordi det er et spørgsmål om, hvordan vi behandler mennesker, og hvordan vores arbejdsmarked fungerer.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er kraftig modstander og argumenterer i et indlæg i nærværende medie for, at entreprenørstoppet er en urimelig regel, som går ud over virksomhedernes retssikkerhed, og at regningen vil ende hos os alle.

Jeg forstår ganske enkelt ikke den modstand fra DA. Langt de fleste virksomheder i Danmark har gode forhold og orden i sagerne. Men det er jo netop det store flertal af virksomheder, det går ud over, når de skal konkurrere mod en lille skare af brodne kar, som snyder på vægten. Det må da være i alles interesse, at vi giver mulighed for at slå hårdt ned på dem, der udsætter deres medarbejdere for fare.

Lad os derfor få proportionerne på plads. Det her handler om de allergroveste tilfælde, hvor virksomheder trods Arbejdstilsynets adskillige besøg og påbud, bliver ved med at udsætte både egne og andres medarbejdere på byggepladser for betydelig fare. Vi taler ikke om en enkelt advarsel eller to til virksomheden og resten af entreprisekæden. Vi taler om en lang række alvorlige advarsler, som virksomhederne gentagne gange ikke reagerer på.

Vi er derfor nødt til at hive nye skrappere værktøjer frem fra værktøjskassen, så Arbejdstilsynet i de særligt grove tilfælde kan stoppe ulovligt arbejde på byggepladser én gang for alle, så bagmændene ikke kan fortsætte med at tjene penge på at udnytte andre mennesker og sætte deres liv og lemmer på spil.

Det vil ikke komme som et chok for virksomhederne, at entreprenørstoppet er på vej. Arbejdstilsynet giver først en række påbud og advarsler, så der vil være rig mulighed for og tid til at rette op på arbejdsmiljøet. Entreprenørstoppet gælder kun indtil, der er rettet op på arbejdsmiljøet.

Og alt det træder jo kun i kraft, hvis virksomhederne ikke overholder reglerne. Men når virksomheder bevidst lukker øjne og ører, snyder på vægten og leger med menneskers sikkerhed og sundhed, så skal hammeren falde. Og den skal falde hårdt.