DEBATINDLÆG / 27-11-2024
Vi skal have flere unge med handicap i job
Bragt i Avisen Danmark
Af beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) og social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S)
Tallene taler deres tydelige sprog, og det er nedslående læsning. Selvom beskæftigelsen for personer med handicap er steget siden 2014, har de stadig en markant lavere beskæftigelse end personer uden handicap.
Det viser en ny rapport fra VIVE, og det var da også omdrejningspunktet for Handicappolitisk topmøde på Christiansborg i sidste uge. Hver femte ung mellem 16-29 år i 2023 svarer, at de har et handicap eller længerevarende helbredsproblem - og særligt flere melder om psykiske vanskeligheder.
Rapporten viser også, at en stor del af de unge, der hverken er i uddannelse eller beskæftigelse, har et handicap eller psykiske udfordringer. De har ikke en hverdag med kolleger eller medstuderende. Det kan vi som samfund ikke være bekendt.
Et handicap må aldrig blive en forhindring for at kunne være en del af samfundet.
For at vende den udvikling er der blandt andet afsat over fire milliarder kroner frem til 2030 for at styrke psykiatrien markant, mens regeringen sammen med Socialistisk Folkeparti, Konservative Folkeparti og Radikale Venstre for nylig har lavet en aftale om Ungeløftet for de unge uden job og uddannelse.
En stor del af de unge har nemlig et handicap. Det er en investering på 1,3 mia. kroner i de unges fremtid. Vi vil hjælpe flere med at realisere deres potentiale på en arbejdsplads, på en uddannelse eller i andre fællesskaber, hvor de kan vokse og blomstre. Ungeløftet skal skabe konkrete jobåbninger samtidig med, at de unge bliver rustet til at kunne klare sig selv og bliver forberedt på at indgå i et arbejdsfællesskab. Regeringen vil også udarbejde en handlingsplan på handicapområdet, der blandt andet skal sætte mål for, at flere personer med handicap skal i uddannelse og beskæftigelse.
Og selvfølgelig skal vi også kigge på at afskaffe unødigt bureaukrati på dette område, ligesom på andre. Vi politikere kan ikke alene løse udfordringen med at få flere unge med handicap ind på arbejdsmarkedet fra Christiansborg. Det er vigtigt, at vi anerkender, at det er et komplekst problem.
Der er ingen lette løsninger her. Ingen smarte overskrifter. Det bliver et langt sejt træk, og vi får brug for at trække på hjælp fra alle dele af vores samfundsaktører - kommuner, civilsamfund, organisationer og virksomheder.
Der skal en stor fælles indsats til, for at vi for alvor kan gøre en forskel for det enkelte unge menneske.