NYHED / 24-04-2017
Virksomhedsrettet indsats virker for udsatte kontanthjælpsmodtagere
Når udsatte borgere får en indsats på en rigtig arbejdsplads, fører det også til, at flere kommer i job og endnu flere kommer tættere på arbejdsmarkedet. Det viser en omfattende undersøgelse, der har fulgt 4.000 aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere.
Virksomhedsrettede indsatser er de mest effektive redskaber til at hjælpe udsatte kontanthjælpsmodtagere videre i job, viser nye forskningsresultater fra KORA.
Seks måneder efter et afsluttet tilbud på en arbejdsplads kommer mellem 3,6 procentpoint og 6,8 procentpoint flere i job – alt efter om borgeren har været i virksomhedspraktik eller løntilskud. Det er dog fortsat kun 8 procent af alle 4.000 personer i undersøgelsen, der kommer videre i job, fordi mange er langt væk fra arbejdsmarkedet. Men trækker man dem ud, som har været i virksomhedspraktik eller løntilskud, kan man se, at den aktive indsats øger chancen for at komme i job med mellem 45 og 85 procent.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:
- Undersøgelsen bekræfter, hvorfor det er vigtigt, at udsatte borgere får en virksomhedsrettet indsats og ikke bare får lov til at passe sig selv. Det nytter noget, og derfor skal kommunerne have mere fokus på området. I sidste ende er det også en god investering for kommunerne, at deres borgere kommer i job og væk fra offentlig forsørgelse. Jeg vil derfor opfordre til, at kommunerne tager resultaterne til sig.
I undersøgelsen ses der også på sammenhængen mellem udsatte borgeres deltagelse i aktive tilbud og deres efterfølgende progression mod job. Resultaterne peger på, at de virksomhedsrettede indsatser også er de mest effektive redskaber til at udvikle udsatte borgere, så de bliver mere arbejdsmarkedsparate.
Samtidig tegner undersøgelsen et billede af, at de kontanthjælpsmodtagere, der udvikler sig mindst, er dem, der ikke får en indsats. Alligevel får udsatte borgere sjældnere en virksomhedsrettet indsats, og flere får ingen indsats end de mest arbejdsmarkedsparate borgere.
Troels Lund Poulsen siger:
- Beskæftigelsen stiger, og virksomheder efterspørger stadig mere arbejdskraft. Det skal vi udnytte til at få flere udsatte borgere ind på arbejdsmarkedet. Derfor har regeringen sammen med de øvrige satspuljeinitiativer afsat en kvart milliard kroner til at afklare de borgere, der længe har været i kontanthjælpssystemet, og ikke mindst at sikre, at de får en indsats, der først og fremmest skal være virksomhedsrettet. Undersøgelsen her bekræfter, at det er den hjælp, der virker bedst.
Undersøgelsen er udarbejdet af KORA på baggrund af data fra BeskæftigelsesIndikatorProjektet.
BeskæftigelsesIndikatorProjektet er ledet af forskningschef ved Væksthusets Forskningscenter, Charlotte Hansen. Professor Michael Rosholm er ansvarlig for projektets analyser.