Spring over hovedmenu
Lovforslag sikrer, at tidligere modtandsfolk kan hædres ekstraordinært i anledning af mærkedage for besættelsen. Foto: Colourbox.com

NYHED / 16-11-2018

Lovforslag: Ekstraordinær hædersgave på 10.000 skattefrie kroner til modstandsfolk

Tidligere modstandsfolk og deres efterladte kan se frem til, at de inden jul får udbetalt en ekstraordinær hædersgave på 10.000 kroner. Beløbet er skattefrit og bliver ikke modregnet i andre offentlige ydelser. Det sikrer et lovforslag, som Folketinget førstebehandler fredag.

I august 2018 var det 75 år siden, at den danske regering gjorde op med samarbejdspolitikken med den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig. I den anledning besluttede regeringen, at tidligere modstandsfolk og deres efterladte skal have en ekstraordinær hædersgave på 10.000 kroner.

Med lovforslaget, som Folketinget førstebehandler fredag, 16. november 2018, sikres det, at den ekstraordinære hædersgave ikke bliver modregnet i offentlige ydelser som fx folkepension og boligstøtte, og at der ikke skal betales skat af beløbet.

Tidligere modstandsfolk og deres efterladte kan derfor se frem til, at de får udbetalt den skattefri hædersgave på 10.000 kroner inden jul.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

 - Vi har rigtig meget at takke disse mennesker for. Det var modige kvinder og mænd, der satte deres liv på spil i kampen for vores frihed. Danmark skylder dem og deres efterladte at vise vores taknemlighed for det, de gjorde. Jeg er derfor glad for, at vi nu én gang for alle får sat tyk streg under, at tidligere modtandsfolk og personer, der har siddet i koncentrationslejr, kan hædres ekstraordinært ved særlige mærkedage, uden at der går bureaukrati i den.

Som reglerne er i dag modtager blandt andet tidligere modstandsfolk og deres efterladte en årlig hædersgave. Med lovforslaget udvides reglerne, så der kan udbetales en ekstraordinær hædersgave i anledning af mærkedage for besættelsen.

Lovforslaget træder i kraft 1. januar 2019, og det får også virkning for den ekstraordinære hædersgave på 10.000 kroner i anledningen 75-årsdagen for opgøret med samarbejdspolitikken, der udbetales inden jul.

Læs lovforslaget på Folketingets hjemmeside 

Fakta

Lovforslaget lægger op til følgende:

  • Ekstraordinære hædersgaver kan udbetales ved mærkedage for besættelsestiden
  • Modtagere af ekstraordinære hædersgaver er: Tidligere modstandsfolk og personer, der har ydet en særlig indsats eller lidt særlige afsavn under besættelsen samt deres efterladte. Det er den samme personkreds, som er berettiget til den ordinære hædersgave 
  • Ordinære og ekstraordinære hædersgaver bliver ikke modregnet i indkomst- eller formueafhængige sociale ydelser som folkepension og boligstøtte
  • Ekstraordinære hædersgaver udbetales som et engangsbeløb, som er skattefrit

Hvis man er i tvivl, om man er berettiget til den ekstraordinære hædersgave kan man ringe til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.