Spring over hovedmenu
""
Fysisk arbejdsbelastning og mobning kan forklare langvarigt sygefravær, viser gennemgang af forskning på området. Foto: Colourbox.com

NYHED / 05-04-2019

Gennemgang af forskning bekræfter: Mobning og løft øger risiko for sygefravær

Helbred, samt fysisk og psykisk arbejdsmiljø spiller ind, når det handler om sygefravær. Det viser en gennemgang af flere forskningsprojekter om sygefravær, som Beskæftigelsesministeriet har fået lavet.

Gennemgangen af forskningsprojekterne skal bruges til regeringens arbejde med at forebygge sygefravær i det offentlige. 

Blandt andet kan man se, at et studie når frem til, at knap hver fjerde længerevarende sygefraværsforløb kan tilskrives fysisk arbejdsbelastning, som fx at arbejde stående, med overkroppen foroverbøjet og have akavede løft.

Et andet studie når frem til, at kvinder, som bliver udsat for mobning på arbejdspladsen, har mere end dobbelt så meget langvarigt sygefravær sammenlignet med kvinder, der ikke oplever mobning på arbejdspladsen. 

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger: 

- Det kommer selvfølgeligt ikke bag på mig, at fx mobning kan give mere sygefravær. Chikane kan have alvorlige konsekvenser og er helt uacceptabelt. Derfor har vi blandt andet ændret reglerne, så fx omgangstonen på arbejdspladsen ikke kan være en undskyldning for grove kommentarer. Ligesom det også er afgørende, at det er noget, som arbejdsgiverne har fokus på. Derudover forhandler vi for tiden om at forbedre arbejdsmiljøindsatsen med både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø, for det er der behov for. 
 
- Vi har også afsat 145 millioner kroner til at nedbringe og forebygge sygefravær i det offentlige. Blandt andet øremærker vi 100 millioner kroner til de mest udsatte områder. Der bliver derudover blandt andet lavet et rejsehold, og så styrker vi information til ledere om sygefravær. Det skyldes ikke mindst, at det her også handler om god ledelse. Denne gennemgang af forskningsprojekter skal bruges i det videre arbejde med at forebygge sygefravær fx til at finde de rigtige indsatser, som skal være en del af de videnspakker, vi også har afsat penge til i regeringens sygefraværspakke.