Spring over hovedmenu
""
Det er en meget vigtig dagsorden, at vi sørger for, at så mange unge som muligt får en uddannelse – for de, der ikke får en uddannelse, ender med at stå svagest på arbejdsmarkedet, udtaler beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

NYHED / 09-01-2020

Ny analyse viser udfordringer med indsatsen for unge

Kommunerne har fokus på, at flere unge tager en uddannelse, men flere ting besværliggør opgaven, viser en ny analyse.

Med aftalen om en forenklet beskæftigelsesindsats i 2018 besluttede aftalepartierne, at der blev lavet en analyse af indsatsen for uddannelseshjælpsmodtagere. 

Analysen ligger nu klar, og den viser, at kommunerne arbejder systematisk med den uddannelsesrettede indsats, herunder den kontinuerlige aktive indsats til de unge. Analysen peger dog også på, at der på flere områder er mulighed for forbedringer i kommunernes indsats med at få flere unge i uddannelse, selv om de arbejder systematisk med den uddannelsesrettede indsats. 

Der er fx stor forskel fra kommune til kommune på, hvordan de unge visiteres, hvilket kan blandt andet kan have betydning for hvilken indsats og ydelse den unge modtager. Derudover peger kommunerne på, at et højt tillæg for de aktivitetsparate uddannelseshjælpsmodtagere, kan gøre det mindre attraktivt at tage en uddannelse og komme på SU, som er en væsentlig lavere ydelse. 

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:

- Det er positivt, at der rundt om i kommunerne er et stort fokus på, at flere unge tager sig en uddannelse med henblik på at komme ind på arbejdsmarkedet.

- Det er en meget vigtig dagsorden, at vi sørger for, at så mange unge som muligt får en uddannelse – for de, der ikke får en uddannelse, ender med at stå svagest på arbejdsmarkedet. 

- Derfor er det også min opfattelse, at analysen viser, at der er en række udfordringer, som vi skal kigge nærmere på. Jeg har i første omgang bedt Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering om at gennemgå vejledningsmaterialet med henblik på at understøtte, at kommunerne ikke læser reglerne forskelligt. 

- Vi skal også i gang med at se på, om reglerne og ydelserne er skruet fornuftigt sammen. Resultaterne fra analysen vil vi tage med os i vores kritiske reformgennemgang. Det er vigtigt, at vi får givet de unge et uddannelsesløft, så de står bedre rustet. 

Du kan læse mere om analysen på star.dk