Spring over hovedmenu

NYHED / 17-09-2021

Ny løsning hjælper ansøgere til tidlig pension fra i dag

Der er nu sat gang i en midlertidig løsning, som hjælper ansøgere af tidlig pension med hurtigere at få oplysninger fra Rigsarkivet behandlet af Udbetaling Danmark.

Beskæftigelsesministeriet har sammen Rigsarkivet og Udbetaling Danmark aftalt, at etablere en midlertidig løsning om hjælp til de ansøgere af tidlig pension, som allerede har sendt en anmodning om oplysninger til Rigsarkivet.

Rigsarkivet begynder allerede i dag at sende orienteringsbreve til borgerne om det videre forløb. Løsningen indebærer, at Udbetaling Danmark efter samtykke fra borgere indhenter oplysninger hos Rigsarkivet, og herefter manuelt gennemgår oplysningerne fra Rigsarkivet.

Fra omkring midten af november 2021 vil der derudover være etableret en særlig adgang i Rigsarkivet for ansøgere af tidlig pension. Den særlige adgang skal vedtages ved lov. Den midlertidige løsning ophører derfor, når lovforslaget om en særlig adgang til Rigsarkivet træder i kraft senere på efteråret.

Både den nye midlertidige løsning og den kommende lov om særlig adgang i Rigsarkivet for ansøgere relateret til tidlig pension kommer, fordi Rigsarkivet på den måde kan behandle ansøgninger relateret til tidlig pension hurtigere end i dag. Rigsarkivet får samtidig flere ressourcer til sagsbehandlingen.

Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard:

- Jeg er stolt af, at vi fik landet en aftale, som betyder, at tusindvis af danskere kan gå fra lidt før efter et langt arbejdsliv, og de første allerede kan gå på tidlig pension fra årsskiftet.

- Jeg er rigtig glad for, at vi får sat yderligere skub i de sager, hvor borgere hidtil har måtte vente længe på oplysninger fra Rigsarkivet. På denne måde kan vi allerede nu få sagerne videre i proces, indtil lovforslaget om en særlig adgang til Rigsarkivet kan løse udfordringerne.

Det er selvfølgelig ærgerligt, at nogle borgere får et ekstra led og har oplevet udsigt til lang sagsbehandling, men vi har politisk ønsket, at tidlig pension skulle træde i kraft så hurtigt som muligt for, at så mange som muligt kunne få glæde af den.

Kontakt

Pressevagt

51232830