Spring over hovedmenu
""
De første kan gå på tidlig pension fra 1. januar 2022. Hvis man mangler dokumentation for anciennitet, kan Rigsarkivet være behjælpelig. Folketinget har netop vedtaget, at der bliver oprettet en særlig adgang til Rigsarkivet for folk, der søger om tidlig pension.

NYHED / 09-11-2021

Hurtigere hjælp til ansøgere til tidlig pension

Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget, at ansøgere til tidlig pension får en særlig adgang til egne oplysninger i Rigsarkivet. Samtidig er der ansat flere medarbejdere i Rigsarkivet, som udelukkende koncentrerer sig om at behandle anmodninger relateret til tidlig pension.

Fra næste uge vil det være muligt for ansøgere til tidlig pension at benytte en særlig adgang til egne oplysninger i Rigsarkivet. Det har et bredt flertal i Folketinget i dag vedtaget. Den særlige adgang og flere ansatte i Rigsarkivet skal hjælpe ansøgere til tidlig pension, så de hurtigere kan få oplysninger, der eventuelt kan give dem højere anciennitet på arbejdsmarkedet.

Tidlig pension bliver så vidt muligt administreret digitalt med oplysninger fra en række offentlige systemer og registre. Ansøgere om ret til tidlig pension kan også selv indsende dokumentation for anciennitet på arbejdsmarkedet. Det kan blive nødvendigt, når der ikke er tilstrækkelige registeroplysninger tilgængelige for Udbetaling Danmark.

De seneste tal viser, at godt 20.000 borgere har ret til tidlig pension i et, to eller tre år. Over 13.000 borgere har muligheden for at sende yderligere dokumentation ind for at få højere anciennitet, hvilket en del også har gjort. Borgere, som ønsker at fremvise yderligere dokumentation, stilles bedre med det nye lovforslag.

Rigsarkivet opbevarer oplysninger og data fra andre myndigheder, som er slettet hos myndighederne selv. Nogle af oplysningerne kan være relevante, når ansøgere til tidlig pension skal dokumentere deres anciennitet på arbejdsmarkedet.

Med loven vil nye ansatte i Rigsarkivet behandle ansøgere til tidlig pension adskilt fra andre sager, så de hurtigere får svar på deres anmodninger om dokumentation til beregning af anciennitet.

Rigsarkivet har udviklet en særlig blanket til ansøgere om tidlig pension for at hjælpe borgerne med at målrette deres anmodning. Blanketten har været tilgængelig siden 1. august 2021. Derudover har der været en midlertidig løsning, hvor Udbetaling Danmark efter samtykke fra borgere kan indhente oplysninger hos Rigsarkivet.

Den midlertidige løsning ophører, når lovændringen træder i kraft den 15. november 2021.

Kontakt

Pressevagt

51232830