Spring over hovedmenu

NYHED / 11-03-2024

Uge 11 i Folketinget

Ekstra orlov med barselsdagpenge til tvillingeforældre, PFAS og sorgorlov er i denne uge sat på dagsordenen, når beskæftigelsesministeren Ane Halsboe-Jørgensen skal i Folketinget.

Onsdag den 13. marts skal beskæftigelsesministeren sammen med miljøministeren i samråd i Miljø- og Fødevareudvalget om registrering af PFAS i det såkaldte Produktregister. 

Dagen efter, den 14. marts, skal beskæftigelsesminister, Ane Halsboe-Jørgensen, deltage i 2. behandlingen af lovforslaget L 96, der har til formål at indføre 26 ugers ekstra orlov med barselsdagpenge til tvillingeforældre.

Torsdag skal beskæftigelsesministeren også deltage i 1. behandlingen af et beslutningsforslag om fire måneders sorgorlov til personer, der mister deres partner og har børn under 18 år. 

Samråd om PFAS med miljøministeren

Miljøministeren og beskæftigelsesministeren er blevet bedt om at redegøre for følgende:

Hvad agter ministrene at foretage sig for at sikre, at al importeret PFAS registreres i produktregisteret, og hvad agter ministrene at foretage sig for at reducere importen og dermed bidrage til at udfase og forbyde PFAS?

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Carl Valentin (SF)

Læs mere på Folketingets hjemmeside

Lovforslag L 96 om ændring af barselsloven

Med lovforslaget indføres 26 ugers ekstra orlov med barselsdagpenge til tvillingeforældre. Lovforslaget følger af aftale om finansloven for 2023.

Med lovforslaget fordeles de 26 ugers ekstra orlov med 13 uger til hver forælder. Lovforslaget indebærer samtidig, at reglerne vil omfatte alle forældre, der får to eller flere børn ved samme fødsel eller adoption. Lovforslaget indeholder videre en række mindre justeringer af de gældende regler i barselsloven.

Desuden ændres lovens bemyndigelsesbestemmelse til at fastsætte reglerne om tildeling af ekstra uger med barselsdagpenge, når kun én forælder er socialt sikret i Danmark.

Det foreslås samtidig, at reglerne om opfyldelse af beskæftigelseskravet for ret til barselsdagpenge inden for det første år efter barnets fødsel bliver de samme for retlige forældre, sociale forældre og nærtstående familiemedlemmer.

Det foreslås, at loven træder i kraft 1. maj 2024.

Læs mere på Folketingets hjemmeside

Beslutningsforslag B 119 om sorgorlov

Med beslutningsforslaget lægges der op til, at den tilbageværende forælder med børn under 18 år i forbindelse med dødsfald kan have ret til fire måneders sorgorlov.

Beslutningsforslaget har været stillet som et borgerforslag.

Beslutningsforslaget er fremsat af Leif Lahn Jensen (S), Lars Christian Lilleholt (V), Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), Ole Birk Olesen (LA), Henrik Frandsen (M), Peter Skaarup (DD), Mai Mercado (KF), Trine Pertou Mach (EL), Martin Lidegaard (RV), Peter Kofod (DF), Helene Liliendahl Brydensholt (ALT) og Aaja Chemnitz (IA). 

Læs mere om beslutningsforslaget på Folketingets hjemmeside

Kontakt

Pressevagt

51232830