Spring over hovedmenu

NYHED / 16-12-2024

Uge 51 i Folketinget

Lovforslag om kontanthjælpssystemet, arbejdspligt og sygedagpenge er blandt andet på dagsordenen i denne uge, når beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen skal i Folketinget.

Tirsdag den 17. december skal beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen deltage i behandlingen af tre lovforslag. Det drejer sig om 3. behandlingen af lovforslag L 12 om arbejdspligt og lovforslag L 13 om et nyt kontanthjælpssystem. Ministeren skal også deltage i 1. behandlingen af lovforslag L 108 om regler for kontanthjælpsmodtagere.

Onsdag den 18. december skal ministeren besvare fire mundtlige § 20-spørgsmål. Det drejer sig om S 230 om folkepension, S 380 og S 391 om førtidspension, samt S 398 om ADHD og tilknytning til arbejdsmarkedet.

Torsdag den 19. december skal ministeren deltage i 3. behandlingen af lovforslag L 74 om forenkling af sygedagpengesystemet og lovforslag L 75 om en ny rådsstruktur. Ministeren skal også deltage i 2. behandlingen af B 15 om pensionsalderen. 

Lovforslag L 12 om ny arbejdspligt

Lovforslaget har til formål at indføre en arbejdspligt for borgere, der ikke opfylder opholds- og beskæftigelseskravene i kontanthjælpssystemet. Disse borgere skal som udgangspunkt deltage i op til 37 timers indsats om ugen, som kan bestå af virksomhedspraktik, løntilskud, nytteindsats og i særlige tilfælde vejledning og opkvalificering.

Lovforslaget udmønter Aftale om en ny arbejdspligt med klare krav til borgere i kontanthjælpssystemet som ikke opfylder optjeningsreglerne, som regeringen, Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti indgik i oktober 2023.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. januar 2025, og at arbejdspligten bliver indfaset gradvist i løbet af 2025.

Læs mere om lovforslaget på Folketingets hjemmeside

Lovforslag L 13 om reform af kontanthjælpssystemet

Lovforslaget har til formål at skabe et mere gennemskueligt kontanthjælpssystem, hvor der samtidig er en tydelig økonomisk gevinst ved at tage et arbejde på lavtlønsområdet.

Lovforslaget udmønter Aftale om nyt kontanthjælpssystem – flere i arbejde, enklere regler og færre børn i lavindkomst, som regeringen, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre indgik i oktober 2023.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. januar 2025, og at den får virkning for borgere, der modtager eller ansøger om hjælp i kontanthjælpssystemet efter den 1. juli 2025.

Læs mere om lovforslaget på Folketingets hjemmeside

Lovforslag L 108 om regler for kontanthjælpsmodtagere

Lovforslaget indeholder en præcisering af reglerne om modtagelse af ydelser under kortvarige ophold i udlandet for at sikre, at reglerne er i overensstemmelse med EU-rettens regler om fri bevægelighed.

Lovforslaget afskaffer den skærpede rådighedssanktion for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. Denne del af lovforslaget udmønter aftalen af 3. maj 2024 mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og aftalepartierne bag sanktionsaftalen Aftale om mere enkle og skærpede sanktioner, styrket kontrol med snyd og færre udbetalinger af 16. november 2018 (Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti). 

Med lovforslaget ændres det skattemæssige fradragstidspunkt for tilbagebetalingspligtige ydelser, så fradragstidspunktet rykkes til det tidspunkt, hvor borgerne faktisk tilbagebetaler skattepligtige tilbagebetalingspligtige ydelser.

Loven skal træde i kraft den 1. februar 2025. Ændringerne i skattereglerne af det skattemæssige fradragstidspunkt for tilbagebetalingspligtige ydelser udbetalt træder dog først i kraft den 1. januar 2026.

Læs mere om lovforslaget på Folketingets hjemmeside

Lovforslag L 74 om forenkling af sygedagpengesystemet

Lovforslaget udmønter dele af den politiske aftale af 14. marts 2024 om forenkling og målretning i sygedagpengesystemet, som blev indgået mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og forligspartierne bag reformen af sygedagpengesystemet (Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti).

Med lovforslaget kan kommunerne anvende rehabiliteringsteams mere fleksibelt. Lovforslaget indeholder også en forenkling af visitationskategorierne og færre krav til sygemeldte fra beskæftigelse.

Loven skal træde i kraft den 1. januar 2025.

Læs mere om lovforslaget på Folketingets hjemmeside

Lovforslag L 75 om tilpasning af rådsstruktur

Lovforslaget er fremsat på baggrund af finanslovsforslaget for 2025, hvor regeringen præsenterede et oplæg om at fjerne statslig administration svarende til godt 1.000 årsværk i 2025 på tværs af alle ministerområder.

Med lovforslaget oprettes en ny rådsstruktur på beskæftigelses- og arbejdsmiljøområdet, hvor eksisterende råd nedlægges og der oprettes nye, men færre råd med en mere fokuseret opgaveportefølje.

Dele af loven skal træde i kraft 1. januar 2025, mens beskæftigelsesministeren bemyndiges til at bestemme ikrafttrædelsestidspunktet for andre dele af loven.

Læs mere om lovforslaget på Folketingets hjemmeside

§ 20-spørgsmål S 230 om folkepension

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen er blevet bedt om at besvare følgende:

Mener ministeren, at det er et problem, at forskelle i levetid skaber forskelle i, hvor længe forskellige befolkningsgrupper er på folkepension?

Spørgsmålet er stillet af Sólbjørg Jakobsen (LA).

Læs mere om spørgsmålet på Folketingets hjemmeside

§ 20-spørgsmål S 380 om førtidspension

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen er blevet bedt om at besvare følgende: 

Hvad mener ministeren om, at ikkevestlige indvandrere ifølge en artikel på berlingske.dk langt sjældnere end personer med dansk oprindelse får deres førtidspension revurderet og frakendt?

Spørgsmålet er stillet af Charlotte Munch (DD).

Læs mere om spørgsmålet på Folketingets hjemmeside

§ 20-spørgsmål S 391 om førtidspension

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen er blevet bedt om at besvare følgende:

Hvad tror ministeren, der er årsag til, at personer af dansk oprindelse mister deres førtidspension dobbelt så ofte som ikkevestlige indvandrere, og hvad vil ministeren gøre for at sikre ligebehandling på området?

Spørgsmålet er stillet af Nick Zimmermann (DF). 

Læs mere om spørgsmålet på Folketingets hjemmeside

§ 20-spørgsmål S 398 om ADHD og tilknytning til arbejdsmarkedet

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen er blevet bedt om at besvare følgende:

Hvad mener ministeren om, at syv ud af ti voksne, som tager ADHD-medicin, står uden for arbejdsmarkedet, og giver det ministeren anledning til at sætte gang i et arbejde her?

Spørgsmålet er stillet af Charlotte Broman Mølbæk (SF).

Læs mere om spørgsmålet på Folketingets hjemmeside

Beslutningsforslag B 15 om pensionsalder

Med beslutningsforslag B 15 lægges op til en genforhandling af velfærdsaftalen med henblik på at skabe klarhed om rammerne om pensionsalderen.

Beslutningsforslaget er fremsat af Karsten Hønge (SF), Kirsten Normann Andersen (SF) og Carl Valentin (SF).

Læs mere om beslutningsforslaget på Folketingets hjemmeside

Kontakt

Pressevagt

51232830