Spring over hovedmenu

PRESSEMEDDELELSE / 26-08-2012

En milliard kroner til bedre forebyggelse og fastholdelse på arbejdsmarkedet

Alle skal have mulighed for et langt og godt arbejdsliv. Derfor spiller regeringen nu ud med 10 initiativer til i alt en milliard kroner, der skal sikre en bedre forebyggelse og fastholdelse på arbejdsmarkedet. Med udspillet ønsker regeringen at målrette ca. en milliard kroner fra Forebyggelsesfonden.

Alle skal have mulighed for et langt og godt arbejdsliv. Derfor spiller regeringen nu ud med 10 initiativer til i alt en milliard kroner, der skal sikre en bedre forebyggelse og fastholdelse på arbejdsmarkedet. Med udspillet ønsker regeringen at målrette ca. en milliard kroner fra Forebyggelsesfonden.

Baggrunden for udspillet er, at alt for mange mennesker hvert år melder sig syge fra arbejde, fordi de har været udsat for en arbejdsulykke eller er blevet slidt ned. Nogle af dem kommer så slemt til skade eller bliver så nedslidte – fysisk eller psykisk – at de helt må opgive håbet om at vende tilbage til arbejdsfællesskabet. Samtidig er det vigtigt, at så mange som muligt fastholder tilknytningen til arbejdsmarkedet.

Derfor vil der blandt andet blive afsat penge til at øge tilsyn og rådgivning, ved at tilbyde virksomhederne konkret og enkel hjælp i det daglige arbejde og ved at sætte ind over for arbejdsulykker. Samtidig skal der bruges flere penge på at sikre et bedre fysisk og psykisk arbejdsmiljø, ligesom der bliver afsat flere penge til at skaffe flere fleksjob.

”Alle skal have mulighed for et langt og godt arbejdsliv. Det har vi alle et ansvar for. Det gælder både arbejdsgivere og ansatte på arbejdspladsen, men bestemt også for os som regering. Sammen skal vi gøre alt for at skabe et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, så vi undgår ulykker og nedslidning. Samtidig er det vigtigt, at flere holder fast i tilknytningen til arbejdsmarkedet. For en milliard kroner kan vi nå rigtig langt, og jeg er sikker på, at den målretning vi nu laver, vil betyde meget for forebyggelse og fastholdelse på det danske arbejdsmarked,” siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.

Regeringen og Enhedslisten aftalte i forbindelse med finanslovsaftale for 2012, at der skal ske en målretning af Forebyggelsesfondens midler. Derfor er de ti initiativer på forhånd drøftet med Enhedslisten. Med den nye målretning skrifter Forebyggelsesfonden samtidig navn til Fonden for forebyggelse og fastholdelse.

”Jeg er glad for, at regeringen er blevet enig med Enhedslisten om målrettet at bruge en milliard kroner på forebyggelse og fastholdelse. Med de penge, kan vi både forebygge, at folk kommer til skade eller bliver nedslidte samtidig med, at vi sætter ind for at fastholde eksempelvis seniorer og personer med nedsat arbejdsevne på arbejdsmarkedet,” siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.

Fakta om de 10 initiativer

Fem initiativer til 531 millioner kroner skal forebygge fysisk og psykisk nedslidning:

  • Økonomisk støtte til arbejdsmiljørådgivning
  • Flere midler til forebyggelsespakker
  • Særlige tilsynsindsatser mod fysisk og psykisk nedslidning
  • Særlige tilsynsindsatser i forhold til psykisk arbejdsmiljø
  • Handleplan mod arbejdsulykker i bygge- og anlægsbranchen


Fem initiativer til 484 millioner kroner skal fastholde flere på arbejdsmarkedet:

  • Bedre seniorarbejdsliv
  • Opstartsstøtte til at etablere rehabiliteringsteam
  • Ny fleksjobbonus til virksomheder
  • Landsdækkende Fastholdelsescenter
  • Nye metoder til tidlig indsats over for mennesker, der rammes af en arbejdsskade

Kontakt

Pressevagt

51232830