Spring over hovedmenu

PRESSEMEDDELELSE / 20-12-2012

Minister: Milliard-investeringer skal komme danske lønmodtagere til gode

Danske lønmodtagere og samfundsøkonomien skal have størst mulig gavn, når regeringen de kommende år poster flere hundrede milliarder kroner i store projekter som Femern Bælt, jernbaner og supersygehuse.

Danske lønmodtagere og samfundsøkonomien skal have størst mulig gavn, når regeringen de kommende år poster flere hundrede milliarder kroner i store projekter som Femern Bælt, jernbaner og supersygehuse.

Det mener beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), som derfor nu har netop udpeget et ekspertudvalg med administrerende direktør for Sund og Bælt, Leo Larsen, i spidsen.

Udvalget skal kortlægge behovet for arbejdskraft i lyset af de store byggeprojekter de kommende år. Det skal blandt andet sikre, at samfundets milliard-investeringer giver så mange danske job som muligt.

- Vi skal som samfund have mere ud af de kommende store anlægsprojekter, end vi har fået tidligere. Vi må ikke komme i en situation, hvor de danske virksomheder står tilbage på perronen, fordi de mangler kvalificeret dansk arbejdskraft. Der er opgaver for op over 200 milliarder kroner, så der er virkelig store muligheder for danske virksomheder og lønmodtagere, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Uddannelse er ifølge Mette Frederiksen afgørende i kampen om milliard-opgaverne.

- Når virksomhederne konkurrerer, kan de grundlæggende gå to veje. De kan være enten billigst eller bedst. Det valg har selvfølgelig flere nuancer, men jeg foretrækker klart den sidste vej. For at de tusindvis af job, vi skaber, skal give arbejde til flest mulige danske lønmodtagere, skal vi opruste på kompetencerne, så virksomhederne råder over de bedst uddannede medarbejdere, siger Mette Frederiksen.

Beskæftigelsesministeriet skønner, at investeringerne kaster omkring 20.000 job af sig de kommende år. Ekspertudvalget skal nu blandt andet analysere sig frem til et endnu mere præcist overblik over efterspørgslen i lyset af de store anlægsprojekter.

- Vi skal kortlægge arbejdskraftsbehovet helt ned på faggrupper, så vi er på forkant med efterspørgslen i lyset af de store anlægsprojekter. Personligt mener jeg, at vi skal gå efter, at det bliver danske job, når vi har så stor ledighed. Derfor skal vi også se på, hvordan man i samspil med uddannelsessystemet kan opkvalificere den danske arbejdsstyrke, så den er gearet til opgaven, siger formanden for ekspertudvalget Leo Larsen.

Ekspertudvalget er sammensat af topchefer fra entreprenørvirksomheder, forskningsverdenen og bygherrer med erfaring fra store projekter.

Arbejdet skal til sommer munde ud i en rapport med anbefalinger til regeringen.

Arbejdsmarkedets parter vil desuden blive inviteret med i en følgegruppe. De vil løbende blive inddraget i arbejdet og få mulighed for at give input og drøfte perspektiverne.

Ekspertudvalg og følgegruppe

Ekspertudvalget består af otte medlemmer:

  • Formand: Leo Larsen, administrerende direktør Sund & Bælt Holding A/S
  • Klaus Kaae, administrerende direktør, NCC Construction Danmark A/S
  • Peter Blach, direktør, Offshore Center Danmark
  • Frank Skriver Mikkelsen, projektdirektør, Det nye universitet i Aarhus
  • Charlotte Smidt, HR-direktør, Banedanmark
  • Bjarne Madsen, professor, Center for Regional- og Turismeforskning
  • Jane Wickmann, direktør, teknologisk Institut, Erhvervsudvikling,
  • Michael Bang, administrerende direktør, Center for Erhvervsrettede Uddannelse Lolland-Falster

Medlemmer i følgegruppen er: 
LO, FTF, AC, 3F, Dansk Metal, Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT), Ingeniørforeningen, IDA, DA, KL, Danske Regioner, DI, Dansk Byggeri, TEKNIQ.

Kontakt

Pressevagt

51232830