Spring over hovedmenu

PRESSEMEDDELELSE / 11-03-2016

Vækstpakke: Ny rapport om erfaringer med ansættelsesklausuler

Ansættelsesklausuler kan være nødvendige for at beskytte forretningshemmeligheder – men de risikerer at hæmme jobmobiliteten og konkurrenceevnen. Det fremgår af en ny analyse om udenlandske erfaringer med ansættelsesklausuler, som beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen i dag har modtaget på regeringens vegne.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) siger:

- I Danmark har vi et stærkt og dynamisk arbejdsmarked, hvor den enkelte lønmodtager ofte skifter job og bruger sine kompetencer på nye måder. Det er meget værdifuldt for dansk konkurrenceevne, og derfor bør ansættelsesklausuler bruges med omtanke, så de ikke lægger bånd på den enkeltes udvikling og samfundets vækst.

- Rapportens konklusioner bekræfter mig i, at det var rigtigt at begrænse brugen af ansættelsesklausuler med den nye lov, vi for kort tid siden gennemførte. Samtidig kan rapportens fokus på, hvordan klausulerne bruges i Danmark, anvendes som målestok, når vi om tre års tid skal evaluere, om loven har virket efter hensigten.

Analysen om udenlandske erfaringer med ansættelsesklausuler blev igangsat med Aftalen om en Vækstpakke fra 2014. Her blev aftalepartierne enige om, at der var behov for øget viden om erfaringer fra udlandet, og derfor blev der nedsat en tværministeriel arbejdsgruppe, der skulle undersøge praksis på området.

Partierne bag Aftalen om Vækstpakken besluttede samtidig, at brugen af ansættelsesklausuler skulle begrænses. Det blev en realitet med en ny lov om ansættelsesklausuler, som trådte i kraft 1. januar 2016.

Rapport om udenlandske erfaringer med ansættelsesklausuler (PDF)

Bilag (PDF)

Kontakt

Pressevagt

51232830