Spring over hovedmenu

PRESSEMEDDELELSE / 20-03-2017

Ansatte skal beskyttes bedre mod farlig kemi

Ansatte skal beskyttes bedre mod farlig kemi, så de ikke bliver syge af at gå på arbejde. Det fastslår beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, som vil have gennemført en række forslag fra Arbejdsmiljørådet om epoxy og isocyanater.

Forslagene indebærer blandt andet, at virksomhederne skal have mere information og vejledning om arbejde med epoxy og isocyanater, og mulighederne for at skifte til mindre farlige stoffer skal kortlægges. Samtidig styrkes håndhævelsen af reglerne om epoxy og isocyanater gennem øget vejledning og instruktion til de tilsynsførende.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- De mange sygdomstilfælde i vindmøllebranchen har vist, at der er brug for hurtig handling på det her område. Jeg vil derfor gerne takke Arbejdsmiljørådet for deres forslag til, hvordan vi fremover bedre kan beskytte ansatte bedre mod epoxy og isocyanater og forebygge arbejdsskader.

Jeg vil nu sikre, at forslagene bliver til virkelighed – og at de nye tiltag rulles ud på landets arbejdspladser. Det er meget alvorligt, at der er mennesker, der er blevet kronisk syge af kemi, mens de har passet deres arbejde, og som minister vil jeg følge området tæt.

Beskæftigelsesministeriet anmodede i 2016 Arbejdsmiljørådet om at nedsætte en arbejdsgruppe, der skulle undersøge, hvordan ansatte kan beskyttes bedre mod epoxy og isocyanater. Det skete, efter det kom frem, at ansatte på Siemens Wind Power og Vestas er blevet kronisk syge med astma eller eksem af deres arbejde med særligt epoxy.

Arbejdsgruppen, som bestod af repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter, har i alt udarbejdet 19 forslag til effektiv forebyggelse og beskyttelse af medarbejdere på arbejdspladser, der anvender epoxy og isocyanater.

Et bredt flertal af Folketingets partier bakker op om forslagene, hvoraf mange kan iværksættes hurtigt. Samtidig har ministeren bedt Arbejdstilsynet om at undersøge behovet for et nyt uddannelseskrav til personer med ansvar for instruktion og tilsyn, da parterne i Arbejdsmiljørådet ikke er enige om dette forslag.

Arbejdsmiljørådet nedsætter nu en følgegruppe, som skal følge gennemførslen af forslagene.

Arbejdsmiljørådets anbefalinger vedrørende epoxy og isocyanater (PDF) 

 

Kontakt

Pressevagt

51232830