Spring over hovedmenu

PRESSEMEDDELELSE / 01-03-2018

Lavere ydelse til kontanthjælpsmodtagere i ghettoområder

Kontanthjælpsmodtagere, der selv vælger at flytte til de hårdeste ghettoområder i Danmark, får nedsat ydelsen, så de får, hvad der svarer til integrationsydelsen. Det indgår i regeringens udspil om parallelsamfund.

Et opgør med parallelsamfund kræver, at flere beboere i ghettoområderne får tilknytning til det danske arbejdsmarked og ikke fastholdes i en passiv forsørgelseskultur. I langt de fleste ghettoer står mere end fire ud af ti uden for arbejdsmarkedet, og enkelte steder er det over halvdelen, der hverken er i arbejde eller i gang med en uddannelse.

Regeringen vil derfor gøre det mindre attraktivt for personer på kontanthjælp eller uddannelseshjælp at flytte til de hårdeste ghettoområder og samtidig sætte en stopper for, at personer på integrationsydelse kan flytte til områderne.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Hvis vi skal have sat en effektiv stopper for parallelsamfund, skal vi gøre op med den passive forsørgelseskultur i ghettoområderne. Derfor vil regeringen reducere kontanthjælpen til folk, der vælger at flytte til de hårdeste ghettoområder, og vi vil direkte forbyde, at personer på integrationsydelse flytter ind i disse områder. Vi bliver nødt til at gå radikalt til værks. Parallelsamfund er en trussel mod sammenhængskraften i vores samfund.

- Ghettoområderne er i dag præget af alt for mange beboere, som ikke går på arbejde og bidrager aktivt til det danske samfund. I 2016 brugte vi fx mere end 2,5 milliard kroner til overførselsindkomster til folk, der bor i landets ghettoer. Det er ikke alene en økonomisk udfordring for vores samfund. Det er også en kæmpe udfordring, at så mange mennesker er endt uden tilknytning til arbejdsmarkedet og lever mere eller mindre isoleret uden kontakt til det danske samfund.

- Regeringen har fra dag ét arbejdet for, at flere ikke-vestlige indvandrere kommer i job. Vi har indført integrationsydelse, kontanthjælpsloft og 225-timersregel. Vi har også lavet en trepartsaftale om integration, og flere flygtninge arbejder nu end tidligere efter tre år i landet. Det er positivt, men det ændrer ikke på, at ikke-vestlige indvandrere er overrepræsenteret i statistikkerne, når man ser på overførselsindkomst. Det er det, vi blandt andet gør mere ved med dette udspil.

Det indgår i regeringens udspil om parallelsamfund, at personer på kontanthjælp og uddannelseshjælp får reduceret ydelsen, så den svarer til integrationsydelsen, hvis de vælger at flytte til de hårdeste ghettoområder. Regeringen vil derudover forbyde, at personer på integrationsydelse kan flytte ind i de hårdeste ghettoområder.

De hårdeste ghettoområder

Forslaget omfatter de hårdeste ghettoområder, defineret som de områder, der gennem de seneste fire år har været på ghettolisten. Med udgangspunkt i ghettolisterne for 2014-2017 drejer det sig om følgende 16 områder:

 • Agervang (Holbæk)
 • Bispehaven (Aarhus)
 • Finlandsparken (Vejle)
 • Gadehavegård (Høje Taastrup)
 • Gellerupparken/Toveshøj (Aarhus)
 • Korskærparken (Fredericia)
 • Mjølnerparken (København)
 • Motalavej (Slagelse)
 • Munkebo (Kolding)
 • Ringparken (Slagelse)
 • Skovvejen/Skovparken (Kolding)
 • Stengårdsvej (Esbjerg)
 • Sundparken (Horsens)
 • Tingbjerg/Utterslevhuse (København)
 • Tåstrupgård (Høje Taastrup)
 • Vollsmose (Odense)

Kontakt

Pressevagt

51232830