Spring over hovedmenu

PRESSEMEDDELELSE / 22-03-2018

Ny aftale med Rumænien skal bidrage til ordnede forhold på arbejdsmarkedet

Danmark har i dag indgået en bilateral aftale med Rumænien, som styrker myndighedssamarbejdet og indsatsen for at sikre ordnede forhold på arbejdsmarkedet.

Danske og rumænske myndigheder vil fremover arbejde tættere sammen for at sikre ordnede forhold, når rumænere udstationeres til Danmark. Det er resultatet af en ny bilateral aftale, som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og hans rumænske kollega social- og arbejdsminister Lia-Olguta Vasilescu netop har underskrevet.

Med aftalen bliver det lettere for myndighederne at udveksle information om, hvorvidt en rumænsk virksomhed reelt er etableret i hjemlandet, når de udstationerer medarbejdere i Danmark. Derudover styrkes landenes samarbejde om håndhævelsesdirektivet.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Arbejdskraftens frie bevægelighed betyder, at flere udlændinge finder vej til det danske arbejdsmarked, og det er rigtigt positivt – ikke mindst i en tid med mangel på arbejdskraft. Men arbejdet skal selvfølgelig foregå på ordentlige og lovlige vilkår. Derfor er jeg glad for, at det i dag er lykkedes at indgå en aftale med Rumænien, hvor vi forpligter os til et stærkere myndighedssamarbejde, når det handler om at sikre, at virksomhederne overholder reglerne om udstationering.

- Aftalen vil betyde større gennemsigtighed, og at det bliver lettere for myndighederne at udveksle information og tjekke, om det hele foregår efter bogen, når udstationerede rumænere kommer til Danmark for at arbejde. Herved udgør aftalen en vigtig brik i indsatsen for at sikre ordnede forhold på arbejdsmarkedet.

Siden 2014 har et styrket bilateralt samarbejde været en del af indsatsen for at sikre ordnede forhold på arbejdsmarkedet. Udgangspunktet for aftalerne har været informationsudveksling og samarbejde med de lande, der har mange virksomheder, som udfører ydelser og har udstationerede medarbejdere i Danmark, og hvor der er størst risiko for brud på regler om fx arbejdsmiljø og skat.

Den første aftale om bilateralt samarbejde blev indgået den 8. april 2015 mellem Danmark og Polen, og til dags dato er der indgået yderligere aftaler med tre lande; Litauen, Letland og senest Slovakiet i 2015.

Kontakt

Pressevagt

51232830