Spring over hovedmenu

PRESSEMEDDELELSE / 24-04-2018

Regeringen skyder Teknologipagten i gang

I dag bliver Teknologipagten officielt lanceret. Dermed begiver regeringen sig ud på en fælles mission sammen med virksomheder, uddannelses- og forskningsinstitutioner for at flere danskere får tekniske og digitale kompetencer, så den enkelte borger bliver bedre rustet til en digital og teknologisk fremtid. Ifølge en ny analyse har danske virksomheder et stigende behov for medarbejdere med netop de færdigheder.

Danske virksomheder leder i disse år med lys og lygte efter medarbejdere med digitale og teknologiske kompetencer. Ifølge en ny analyse fra Højbjerre, Brauer og Schultz var der i 2017 ca. 33.000 jobopslag fra private virksomheder, hvor der blev søgt efter medarbejdere med kompetencer inden for teknologi, IT, ingeniørkundskab, naturvidenskab og matematik (STEM). Det svarer til ca. hvert fjerde af alle opslåede job i den private sektor. Og det er i vækst. 

Det er samtidig produktive job. En ny analyse fra Erhvervsministeriet viser, at produktiviteten blandt STEM-uddannede er relativ høj og der ser også ud til at være en positiv sammenhæng mellem, virksomhedernes produktivitet, og andelen af STEM-uddannede blandt de ansatte.  

Udfordringerne med at rekruttere personer med tekniske og digitale kompetencer skal løses, og derfor lancerer erhvervsminister Brian Mikkelsen sammen med uddannelses- og forskningsminister Søren Pind, undervisningsminister Merete Riisager og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i dag Teknologipagten.

Ved en event på Experimentarium tilslutter omkring 80 virksomheder og uddannelses- og forskningsinstitutioner sig Teknologipagten med projekter eller som ambassadører – blandt andet astronaut Andreas Mogensen. Teknologipagten skal understøtte, at alle børn, unge og voksne får en bedre forståelse for teknologi, IT og naturvidenskab.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen siger:

- Danmark og danskerne skal være digitale frontløbere, og det kræver at vi får flere til at uddanne sig og arbejde med digitale og teknologiske job. Det skal vi, så vi i Danmark kan få del i de mange muligheder, det bringer, både i forhold til job og velstand, men også fordi det giver mulighed for at løse nogle store samfundsudfordringer – lige fra, når droner kan sprøjte marker mere effektivt til gavn for miljø og produktion, til når supercomputere og ny teknologi kan opdage kræft via en blodprøve. 

Undervisningsminister Merete Riisager siger:

- Vi har en vision om, at alle børn skal lære at kode. Børn skal ikke blot være brugere af teknologi, men også dem, der former den og forstår den. Det kræver, at vi giver eleverne digitale færdigheder og viden om it-sikkerhed og beskyttelse af egne data. Alle elever skal i fremtiden oparbejde en grundlæggende forståelse af teknologien som byggesten i vores samfund.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind siger:

- Jeg er glad for, at vi nu er så mange, der går sammen om at styrke Danmarks gennemslagskraft på det naturvidenskabelige og tekniske område. Vi skal tænde den naturvidenskabelig gnist hos vores unge, så de søger mod uddannelser inden for teknik og it. Derfor er det glædeligt, at vi allerede nu har så mange spændende projekter - eksempelvis it-camps for piger eller udvikling af virtuelle undervisningsteknologier.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Det er vigtigt, at flere børn og unge får øjnene op for de naturvidenskabelige fag. Der er en stigende efterspørgsel fra virksomhederne på ansatte, der har tekniske og digitale færdigheder. Det er en udvikling, som regeringen holder øje med, og som vi skal gøre vores for at komme i møde. Det er vitalt, at virksomhederne kan få den arbejdskraft, som der er behov for. Ellers mister vi vækst, og vi risikerer, at ordrer og arbejdspladser flytter ud af landet. Teknologipagten blev i efteråret drøftet i Disruptionrådet, der bakkede op om initiativet, og jeg ser frem til at følge Teknologipagtrådets arbejde. 

Formand for TeknologipagtRådet og CEO i Netcompany, André Rogaczewski:

- Jeg ser frem til, at vi får engageret rigtig mange virksomheder, skoler og dygtige uddannelses- og forskningsinstitutioner i Teknologipagten over alt i Danmark. Jeg er sikker på, at vi med Teknologipagtens deltagere og mange projekter, kan være med til at inspirere og uddanne en masse danskere til at kunne forme en digital fremtid og løse de spændende opgaver, virksomhederne og samfundet står over for, som kræver flere tekniske og digitale færdigheder. Det er et fælles ansvar. 

Målet for Teknologipagten er, at der i 2020 vil være mere end 150.000 børn, unge og voksne og 250 virksomheder engageret i pagten, og at der om 10 år skal være uddannet 20 pct. eller ca. 10.000 flere på de videregående uddannelser inden for STEM-området.

Teknologipagtens projekter, partnere mm. kan findes på Teknologipagtens hjemmeside, som også går i luften i dag.

Kontakt

Pressevagt

51232830