Spring over hovedmenu

PRESSEMEDDELELSE / 05-05-2018

Ny tilsynsmetode på byggepladser langt mere effektiv

Arbejdstilsynet er med en ny tilsynsmetode betydeligt mere effektivt, når de besøger bygge- og anlægsvirksomheder. Det viser nye tal fra Arbejdstilsynet

Det har vist sig at være en rigtig god idé, at Arbejdstilsynet sidste efterår skiftede tilsynsmetode fra det risikobaserede tilsyn i byggeriet. De tilsynsførende finder flere arbejdsmiljøproblemer, de kan være mere effektive på bygepladserne, og de kører ikke så ofte forgæves som tidligere. Det er hovedkonklusionerne efter den nye tilsynsmetode har været brugt i et halvt år.

Med den nye metode finder Arbejdstilsynet materielle arbejdsmiljøproblemer på næsten halvdelen af de besøgte bygge- og anlægsvirksomheder. Tidligere blev der med det risikobaserede tilsyn kun fundet arbejdsmiljøproblemer ved små 13 pct. af besøgene. Der gives samtidig flere afgørelser om ulykkesrisici, der er større udbytte af den tid, som Arbejdstilsynet bruger på virksomhederne, og så kører de tilsynsførende kun forgæves 5,5 pct. af gangene med den nye tilsynsmetode, hvor deres køretur ved det risikobaserede tilsyn var forgæves mere end hver tredje gang.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Det er meget opløftende at se de tal, og det vidner om, at vi har fundet frem til den rette medicin, når det kommer til bygge- og anlægsbranchen. Alt for mange ansatte kommer alvorligt til skade i byggeriet, så det er helt afgørende, at vi får gjort noget ved de statistikker. Med den nye tilsynsmetode er vi blevet meget bedre til at holde virksomhederne i ørerne og vejlede, så vi kan undgå langt flere farlige arbejdssituationer ude på byggepladserne, så vi får langt mere tilsyn for de samme økonomiske ressourcer.

Med den nye metode begynder tilsynet uanmeldt på byggepladsen, dér hvor arbejdsmiljørisiciene er, og Arbejdstilsynet afdækker arbejdsmiljøet på alle de virksomheder, der er på byggepladsen. Tidligere med det risikobaserede tilsyn blev virksomhederne varslet på forhånd, og de tilsynsførende koncentrerede sig kun om den ene virksomhed på pladsen. 

Baggrunden for ændringerne var de store udfordringer med arbejdsmiljøet i bygge- og anlægsbranchen. I 2016 var der over dobbelt så stor risiko for, at ansatte i denne branche kom ud for en ulykke som gennemsnittet for alle brancher. Også andelen af muskel-skeletoverbelastede i bygge- og anlægsbranchen var over dobbelt så stor som gennemsnittet for alle brancher.

Forsøget med den nye tilsynsmetode trådte i kraft 1. november 2017, og det blev i februar forlænget, indtil ekspertudvalget om arbejdsmiljø senere på året afgiver sine anbefalinger til regeringen om en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats.

 

Kontakt

Pressevagt

51232830