Spring over hovedmenu

PRESSEMEDDELELSE / 15-05-2018

Vedtaget: Nu kan Arbejdstilsynet tale med ansatte alene

En ny lovændring om Arbejdstilsynets adgang til samtaler med ansatte er tirsdag vedtaget i Folketinget.

Fremover kan Arbejdstilsynet tale med ansatte i enrum, når der er behov for det. Det er konsekvensen af et nyt lovforslag, der er vedtaget tirsdag.

Det betyder, at Arbejdstilsynet kan tale med de ansatte, uden at fx arbejdsgiveren er til stede. Det gælder både samtaler med den enkelte og gruppesamtaler. 

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

-Et godt psykisk arbejdsmiljø er helt afgørende for, at vi trives og har det godt, når vi går på arbejde. Når de tilsynsførende fremover får mulighed for at tale med medarbejdere under fire øjne, får de lettere ved at få tabuiserede problemer frem i lyset som fx mobning og seksuel chikane – og det er jeg meget tilfreds med. 

-Med lovforslaget styrker vi nu Arbejdstilsynets mulighed for at føre tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø, og det er der hårdt brug for. Vi kan desværre se, at flere danskere overbelastes psykisk af deres arbejde, og det er også noget af det, som et ekspertudvalg med deltagelse af arbejdsmarkedets parter for tiden ser på.

Det sidste element i lovforslaget handler om midler til tværgående aktiviteter i partssamarbejdet på arbejdsmiljøområdet. Med lovforslaget præciseres det, at midlerne skal anvendes til aktiviteter iværksat af Branchefællesskaberne for Arbejdsmiljø eller Arbejdsmiljørådet.

Lovforslaget udmønter en del af den politiske løsning i forbindelse med parternes drøftelser om det såkaldte Metodeudvalg, der siden 1995 har dannet grundlag for tilsynet med det psykiske arbejdsmiljø i Danmark. Anbefalingerne fra Metodeudvalget handler grundlæggende om, hvad Arbejdstilsynet kan træffe afgørelse om i relation til psykisk arbejdsmiljø.

Reglerne træder i kraft 1. juli 2018.

 

Kontakt

Pressevagt

51232830