Spring over hovedmenu

PRESSEMEDDELELSE / 28-08-2018

10.000 kroner i hædersgave til modstandsfolk

Den 29. august er det 75 år siden, at den danske regering gjorde op med samarbejdspolitikken med den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig.

Derfor har regeringen med beskæftigelsesministeren og forsvarsministeren i spidsen besluttet at give en ekstra hædersgave til en gruppe mennesker, som fortjener en særlig anerkendelse for deres indsats under besættelsen. Det drejer sig om tidligere modstandsfolk, tjenstgørende i allieret skibstjeneste, indsatte i koncentrationslejre m.fl. og deres efterladte.

Der er lidt over 1.000 modtagere af hædersgaver. Heraf har 164 personer ydet en særlig indsats under 2. verdenskrig, mens 893 er efterladte. De kan hver se frem til 10.000 skattefrie kroner. I alt har regeringen afsat 10,8 millioner kroner til ekstraudbetalingen.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Vi har rigtig meget at takke disse mennesker for. De er helte. Det var modige kvinder og mænd, der satte deres liv på spil i kampen for vores frihed over for den tyske besættelsesmagt. Danmark skylder dem og deres efterladte at vise vores taknemlighed for det, de gjorde. Derfor er denne hædersgave en velfortjent anerkendelse af deres kamp for Danmarks frihed.

Siden 1945 har en gruppe mennesker modtaget en anerkendelse for deres særlige indsats under besættelsen, herunder overlevende modstandsfolk, tjenstgørende i allieret skibstjeneste, indsatte i koncentrationslejre m.fl. og deres efterladte. Dette er sket i form af en årlig hædersgave, som i dag er på 16.100 kroner. I 1945 blev hædersgaven fastsat til at skulle udgøre 10 procent af en maskinarbejders løn, en årsløn der dengang var på 8000 kroner.

Onsdag d. 29. august 2018 kl. 11.00 på 75-årsdagen er der mindegudstjeneste i Holmens Kirke. Mindehøjtideligheden er arrangeret af Søværnet, Danmarks Marineforening og Frihedskampens Mindefond.

Kontakt

Pressevagt

51232830