Spring over hovedmenu

PRESSEMEDDELELSE / 10-11-2018

30.100 færre i kontanthjælpssystemet på lidt over to år

Antallet af personer i kontanthjælpssystemet er faldet med 30.100 såkaldte fuldtidspersoner fra april 2016 til juli i år, når man tager højde for sæsonudsving. Det svarer til et fald på 19,2 pct.

Alene det seneste år har der været største årlige procentvise fald siden højkonjunkturen i 2005-2008, viser de nyeste tal fra Beskæftigelsesministeriet, hvor man også kan se, at der nu kun er 126.400 fuldtidspersoner på kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse

Udviklingen sker over hele landet. I løbet af de seneste to år er antallet af kontanthjælpsmodtagere typisk faldet med mellem 10 og 20 pct. i kommunerne. Solrød, Furesø, Bornholm, Greve, Gribskov, Brønderslev, Lemvig og Allerød har oplevet de største fald med over 30 pct. på to år.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Jeg glæder mig over, at væksten har godt fat i alle dele af landet. Vi har brug for alle kræfter for at fortsætte den positive udvikling, så vi nu kan få alle med – også dem, der ellers har haft svært ved at få en god ind på arbejdsmarkedet. Derfor har vi også sat midler af til opkvalificering af ledige og arbejder lige nu også på at få Folketingets opbakning til at gøre det lettere at få kvalificeret arbejdskraft hertil fra udlandet. Vi skal sikre, at virksomhederne har den kvalificerede arbejdskraft, de har brug for.

Når man sammenligner den seneste udvikling i kontakthjælpen med udviklingen i det samlede antal på overførselsindkomst, kan man følge udviklingen frem til juni 2018. Her er faldet i alt på 51.600 fuldtidspersoner. 

Udviklingen kommer samtidig med, at kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen er blevet indført den 1. april 2016. Kontanthjælpsloftet sikrer, at man får mere ud at arbejde end at være på kontanthjælp, og med 225-timersreglen stilles der krav om, at man står til rådighed, hvis man kan arbejde. Efter kontanthjælpsloftet har en typisk familie med to børn på kontanthjælp efter skat 23.800 kroner i samlede offentlige ydelser om måneden.

Troels Lund Poulsen siger:  

- Det tyder ikke på, kontanthjælpsmodtagerne bare kommer over på lignende ydelser. Ledigheden er lav, og beskæftigelsen i det private sætter rekorder måned for måned. De fine tal skyldes selvfølgelig i høj grad de gode konjunkturer, men jeg er også overbevist om, at regeringens initiativer med integrationsydelse, kontanthjælpsloftet og 225- timersreglen har en effekt.

Udvikling i antal personer i kontanthjælpssystemet frem til juli 2018 (PDF)

Kontakt

Pressevagt

51232830