Spring over hovedmenu

PRESSEMEDDELELSE / 31-01-2019

Ny stor undersøgelse: Arbejdsmiljø i bedring men fortsat langt til 2020-målsætning

Der er fremgang at spore, når det kommer til arbejdsmiljøet på de danske arbejdspladser. Den positive udvikling fremgår af undersøgelsen ”Arbejdsmiljø og Helbred 2018” fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Tallene er dog fortsat et godt stykke fra 2020-målsætningen.

Undersøgelsen har været gennemført hvert andet år siden 2012, og målsætningen var en reduktion i andelen af beskæftigede med væsentlige psykiske eller muskel-skeletbelastninger på 20 procent.  

Overordnet set er der ikke sket meget store ændringer siden 2016, men der er dog generelt nogle positive tendenser inden for arbejdsmiljøet.  

Andelen af beskæftigede, der angiver væsentlige psykiske belastninger og samtidigt har en relativ høj grad af symptomer, ligger på 15,4 procent. Det kan fx være personer, der rapporterer, at de er udsat for fx følelsesmæssige krav og tidspres i arbejdet, og samtidigt oplever en relativ høj grad af symptomer på stress. Andelen er faldet fra 16,9 procent i 2016, men den skal falde til 11,6 procent over de næste år for at nå 2020-målsætningen.  

Andelen af beskæftigede, der angiver væsentlige muskel-skeletbelastninger og samtidigt en relativ høj grad af symptomer, ligger i 2018 på 9,9 procent. Det drejer sig om personer, der angiver blandt andet at have hårdt fysisk arbejde, og samtidigt fx er begrænset i arbejdet på grund af smerter. Der er sket et fald fra 11,1 procent i 2016, men andelen skal ned på 7,7 procent for at nå 2020-målsætningen. 

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Jeg glæder mig selvfølgelig over, at lidt færre oplever psykiske eller fysiske problemer på arbejdspladsen, men jeg ved jo godt, at vi langt fra er i mål. Undersøgelsen understreger vigtigheden af en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats. Vi har modtaget anbefalingerne for et bedre arbejdsmiljø fra ekspertudvalget, som vi nu arbejder videre med politisk, og jeg ser frem til at finde nogle langvarige løsninger, der vil gøre, at danskerne får et sundere arbejdsliv med færre belastninger. 

Undersøgelsen ”Arbejdsmiljø og Helbred” baserer sig på en spørgeskemaundersøgelse til mindst 50.000 lønmodtagere, og svarprocenten i 2018 var 60 procent.

Kontakt

Pressevagt

51232830