Spring over hovedmenu

PRESSEMEDDELELSE / 30-04-2019

Ny rangliste skal inspirere kommunerne til en bedre indsats til ledige

Vallensbæk Kommune har færrest på offentlig forsørgelse i forhold til det forventede. Udover flere hovedstadskommuner klarer Nyborg og Vesthimmerland sig særlig godt. Det viser en ny liste fra Beskæftigelsesministeriet.

Kommuner med flere borgere på offentlig forsørgelse, end hvad man kunne forvente af dem, skal måske kaste et blik på erfaringerne fra kommuner som Vallensbæk, Nyborg og Frederiksberg. De tre kommuner ligger nemlig bedst på listen over landets 98 kommuner, når der måles på, hvor mange borgere der er på offentlig forsørgelse ud fra kommunens rammevilkår.

I den opdaterede rangliste er ressourceforløb og ledighedsydelse kommet med over de ydelser, som kommunerne bliver målt på. Opdateringen dækker perioden 2. halvår 2017 – 1. halvår 2018.

Tilføjelserne skal give kommunerne et mere præcist billede af, hvor gode de er til at få borgere væk fra offentlig forsørgelse.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Der har været en del debat om ranglisten siden lanceringen, og jeg synes, det giver mening at tage ressourceforløb og ledighedsydelse med, og derfor vil de være inkluderet fremover. Det giver den enkelte kommune et endnu mere præcist billede af, hvor god den er til at give den rette indsats og få folk væk fra offentlig forsørgelse.

- Det ændrer ikke ved, at jeg fortsat ikke mener, at kommunerne skal måles på at have færre på førtidspension og fleksjob. Syge borgere, der ikke kan arbejde, skal naturligvis have en førtidspension, og det er kun positivt, at kommunerne finder fleksjob til borgere med nedsat arbejdsevne.

Beskæftigelsesministeriet lancerede i efteråret 2018 et nyt værktøj for kommunerne, der skal styrke indsatsen til ledige. Med listerne kan kommunerne se, om de har forbedret sig, hvor de kan gøre en ekstra indsats, og hvilke kommuner man kan lære af.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Jeg synes, det er interessant at se, hvordan nogle kommuner rykker sig til gavn for borgerne og kommunekassen, og jeg forventer selvfølgelig, at kommunerne vil bruge listerne aktivt. Min tanke med det nye værktøj er i hvert fald, at kommunerne får øjnene op for, hvor de kan gøre en ekstra indsats og få inspiration fra de kommuner, der gør det godt.

I bunden af listen finder man en række ø-kommuner samt Stevns Kommune.

Opgørelsen vil blive opdateret hvert halve år.

Udover de opdaterede lister er der lavet en pixi-bog, der beskriver, hvordan beregningerne er lavet, og hvad der er taget højde for, så kommunernes rammevilkår bliver så præcise som muligt. Det gælder bl.a. sammensætningen af borgere og deres baggrund samt det lokale arbejdsmarked.

Kontakt

Pressevagt

51232830