Spring over hovedmenu

PRESSEMEDDELELSE / 16-06-2020

Alle forældre får ret til et halvt års sorgorlov

Regeringen har sammen med et enigt Folketing indgået en aftale om, at alle forældre, der mister et barn under 18 år, får ret til seks måneders sorgorlov.

Forslaget har været stillet som et borgerforslag, som et enigt Folketing nu vil stemme for. Regeringen vil fremsætte lovforslag om ændring af reglerne i starten af oktober, når Folketinget er tilbage fra sommerferie.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard:

- Det at miste et barn er ganske ubærligt - uanset alder - og en umådelig sorg. Jeg er glad for, at vi nu kan sikre en ret til et halvt års sorgorlov til alle forældre, så de får ro til at bearbejde deres sorg uden at skulle bekymre sig om at skulle tilbage på arbejde. Det er der bred enighed om i både befolkningen og i Folketinget. Jeg har undervejs mødtes med forældre, som har oplevet det, og deres historier har gjort meget stort indtryk.

Morten Dahlin (V):

- Alle der selv har mistet - eller kender en der har mistet - et barn har forståelse for, hvor forfærdelig en situation forældrene står i. Derfor skal der være bedre mulighed for støtte og hjælp end i dag. Venstre er derfor glade for, at vi nu kan indføre mulighed for sorgorlov. Det er simpelthen det eneste rigtige at gøre. Herfra skal lyde en stor tak til Pernille der indgav borgerforslaget og de mange tusinde danskere der har støttet det.

Beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF):

- I Dansk Folkeparti er vi glade for, at vi er blevet enige om at vedtage borgerforslaget, der giver forældre der mister et barn op til 18-års alderen en ret til seks måneders sorgorlov. Jeg ser frem til den endelige lovgivning til efteråret, da det vil være en stor hjælp til de forældre, der mister et barn.

Beskæftigelsesordfører Samira Nawa (RV):

- At miste sit barn er noget af det værste, der kan ramme et menneske. Den sorg, det fører med sig, skal vi som samfund selvfølgelig kunne rumme og give plads til. For nogen er den bedste vej ud af sorgen at komme hurtigt tilbage til arbejdet og hverdagen, mens det for andre kræver en længere pause at bearbejde tabet. Jeg er glad for, at vi nu kan give forældrene mulighed for at bearbejde sorgen på både den ene og den anden måde, og at det selvfølgelig ikke skal spille nogen rolle, hvor gammelt barnet er.

Beskæftigelsesordfører Karsten Hønge (SF):

- Mennesker, som skal bære det ubærlige, skal ikke samtidig bruge ressourcer på lægeerklæringer, sygefraværssamtaler og møder på jobcenteret. SF vil også gerne have fleksibilitet i forhold til, hvordan forældrene bruger ordningen.

Eva Flyvholm (EL):

- Det er så godt og vigtigt, at vi endelig får sikret en ordentlig sorgorlov til forældre. En stor tak til forslagsstillerne som har fundet kræfterne til at rejse forslaget. Vi stemmer selvfølgelig for, og det glæder mig, at alle partier går sammen om at bakke op.

Hanne Bjørn-Klausen (KF):

- Det var næsten poetisk smukt, at jeg på Valdemarsdag kunne træde ud af beskæftigelsesministeriet til en smuk sommerdag efter drøftelser om sorgorloven med de andre partier. For jeg mistede min søn Valdemar en kold januar-dag, hvor sneen faldt. Sorg og glæde følges ad i livet. Det giver vi nu forældre, der har mistet et barn, fred til at rumme i deres liv. For mig er det både en personlig og politisk vigtig sag, at vi nu giver forældre, der mister et barn, retten til at sørge i fred og i den periode, der er nødvendig. For sorgen rammer os forskelligt. Da jeg mistede min søn Valdemar, havde jeg brug for at være hjemme og bearbejde sorgen. Min mand havde brug for at komme på arbejde. Det er så vigtigt, at vi nu giver forældre retten til at sørge i fred om det så er 14 dage eller et halvt år.

Beskæftigelsesordfører Lars Boje Mathiesen (NB): 

- Det her er en sag, som folkestyret kan være stolte af. Ikke nok med at et borgerforslag oplever at blive stemt igennem, så har alle partier og regeringen her arbejdet dynamisk, samarbejdende og til gavn for borgerne. I Nye Borgerlige ser vi frem til at forældre nu snart kan få ro til at sørge i fred, uden at opleve et system, som modarbejder dem i en svær tid. 

Beskæftigelsesordfører Torsten Gejl (ALT):

- Nu giver vi forældre, der har mistet et barn mere tid til at bearbejde deres ufattelige sorg og komme ud af deres ulykkelige situation.

Beskæftigelsesordfører Leif Lahn (S):

- I dag er en af de dage, hvor jeg helt ind i knoglerne er glad og stolt over at være en del af Folketinget. I dag hjælper vi mennesker, som har mistet det dyrebareste de har. Tak til alle Folketingets partier. Og tak til de forældre, som er stået frem og har fortalt om sorgen ved at miste et barn og deres behov for ikke at skulle tænke på økonomien i den svære stund. Nu kan de få sorgorlov og lægge økonomien på hylden.

Kontakt

Pressevagt

51232830